Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άλλη μια νύχτα έντασης στην Αίγυπτο – Αγωνία για τους Έλληνες

Το σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων είναι έτοιμο, αεροσκάφη της Π.Α. ζεσταίνουν μηχανές, ωστόσο δεν είναι δυνατό να φτάσουν στην Αίγυπτο

καθώς τα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά. Οι κάτοικοι στα μεγάλα αστικά κέντρα το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια όπου ζουν μεγάλες κοινότητες Ελλήνων παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Μια ακόμη νύχτα λεηλασιών σημειώθηκε με την αστυνομία να παραμένει άφαντη, ωστόσο όπως μεταδίσει για το onalert η Σαβούλα Λιάτσου οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει ομάδες περιφρούρησης και προστατεύουν μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα και γειτονιές.

Το σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αιγύπτου

‘Ολα είναι έτοιμα λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό όσων ελλήνων της Αιγύπτου επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι αδύνατον να προσεγγίσουν τα C-130 την Αίγυπτο, αφού το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας παραμένει κλειστό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, του υπουργείου Εξωτερικών, “ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν όταν ξέσπασε η κρίση, με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης”.

“Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν. Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους” προστίθεται.

Σήμερα επέστρεψαν στην Αθήνα με πτήση ιδιωτικής εταιρείας έλληνες που είτε είχαν παέι για τουρισμό, είτε ήθελαν άμεσα να επιστρέψουν στην χώρα μας. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Όπως μετέδωσε νωρίτερα το onalert, τουλάχιστον 150 Έλληνες,από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση απομάκρυνσή τους από την πόλη,στην οποία επικρατεί αναρχία.

Αρκετοί από τους 150 είναι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο της πόλης,οι οποίοι είναι λογικό να έχουν τρομοκρατηθεί. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαδηλωτές,αλλά οι ένοπλες συμμορίες που έχουν δημιουργήσει δραπέτες φυλακών,οι οποίες κάνουν επιθέσεις ακόμη και σε σπίτια. Η Πολεμική Αεροπορία έχει έτσι κι αλλιώς έτοιμα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και το μόνο που περιμένει είναι το πράσινο φως για την απογείωση. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του onalert

Το Newsit μίλησε με το ελληνικό προξενείο. Γίνονται συνεχείς συσκέψεις του έλληνα πρόξενου στην Αλεξάνδρεια με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας για να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου από την Αλεξάνδρεια για το Newsit, εν μέσω του χάους, κακοποιοί έχουν αποδράσει από τις φυλακές, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, από όπου οπλίστηκαν και πραγματοποιούν επιθέσεις. Όπως λέει συμμορίες καταδίκων αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους κατοίκους των θεωρούμενων “προνομιούχων” περιοχών της Αλεξάνδρειας,στις οποίες κατοικούν κυρίως ξένοι.

Σ΄όλα τα “πλούσια” προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης με αποστολή την προστασία των πολιτών. Το ίδιο έχει συμβεί και στις περιοχές που βρίσκονται τα καλά ξενοδοχεία του Καϊρου. Διαβάστε την ανταπόκριση στο Onalert

Εγκαταλείπουν την Αίγυπτο

Τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία στη Σουηδία και την Φιλανδία ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν όλους τους πελάτες τους που βρίσκονται για αναψυχή στην Αίγυπτο πίσω στις πατρίδες τους λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών που επισημαίνει ότι οι πολίτες που βρίσκονται σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ δεν πρέπει να εκτίθενται σε χώρους συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων και εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους να ενημερώσουν τις πρεσβεία της χώρας στο Κάιρο. Παρομοίως, η Φιλανδία και η Δανία έχουν κάνει αντίστοιχες ανακοινώσεις ενώ η Νορβηγία μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε παρόμοια ενέργεια.

Η Ινδία απέστειλε ήδη αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών για να μεταφέρει τους Ινδούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Ολλανδικά ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν ήδη τη μεταφορά πίσω στην Ολλανδία πολιτών της χώρας που επισκέπτονταν την Αίγυπτο. Η ολοκλήρωση της επιχείρησης θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Λιβανέζοι πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο καλούσαν σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να τους απομακρύνει, σύμφωνα με ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οργανώσει ειδικές πτήσεις προς την Αίγυπτο προκειμένου να εκκενώσει τους πολίτες του που το επιθυμούν. Η Λιβύη δημιούργησε μία αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που βρίσκονται στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε πηγή από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Εξάλλου ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συνομίλησε για τρίτη φορά από την Πέμπτη με τον Μουμπάρακ για να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση επαναπατρισμού των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Αίγυπτο με πέντε αεροπλάνα, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από την Αίγυπτο οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας. Η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά, επίσης, στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβλεπε μέχρι σήμερα την απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο, όμως υπογράμμισε την «ικανότητά του να δράσει» αν η κατάσταση χειροτερέψει. Τα γαλλικά πρακτορεία ταξιδίων ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» τις αναχωρήσεις για την Αίγυπτο, έπειτα από τις συστάσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Και το βελγικό πρακτορείο ταξιδίων Jetair αποφάσισε να απομακρύνει όλους τους πελάτες του που βρίσκονται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του. Η Jetair ακύρωσε επίσης και τις αναχωρήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη χώρα αυτή «έως και τις 6 Φεβρουαρίου».

Από τη μεριά τους τα βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να εκκενώσουν τους πελάτες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις.

Η Πολωνία συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.


 

“Μουμπάρακ πάρε το αεροπλάνο και φύγε!” – Τουλάχιστον 150 νεκροί – H Σ.Λιάτσου μεταδίδει για το Newsit

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε