Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Άλλοι 8 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση του ΟΤΕ με τη Siemens

Οκτώ νέες κλήσεις σε απολογία θα αποστείλουν τις επόμενες ημέρες οι εφέτες ανακριτές που ερευνούν τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε πρόσωπα που εμπλέκονται στη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρία για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεση της Siemens, είναι χρηματιστές αλλά και πρώην στελέχη του ΟΤΕ που εμπλέκονται με τη σύμβαση 8002. Για την επίμαχη σύμβαση έχουν ήδη απολογηθεί άλλοι πέντε κατηγορούμενοι (πρώην στελέχη του οργανισμού) σε λογαριασμούς των οποίων έχουν εντοπιστεί εμβάσματα προερχόμενα από τη μητρική Siemens. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της παθητικής δωροδοκίας.

Από τους πέντε που απολογήθηκαν υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη των τριών εξ αυτών, καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή τους κράτηση, ενώ ο εφέτης ανακριτής τάχθηκε υπέρ της ελευθερίας με την επιβολή εγγυοδοσίας και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Το Συμβούλιο Εφετών ήρε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή για τους δυο, ενώ αναμένεται η έκδοση σχετικού βουλεύματος και για τον τρίτο.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι, που θα κληθούν σύντομα ενώπιον των ανακριτών, είναι πρόσωπα στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία (όχι εμβάσματα) που αποκτήθηκαν την επίμαχη περίοδο υπογραφής και υλοποίησης της 8002 και που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Για την υπόθεση της σύμβασης 8002 ο ΟΤΕ έχει αναθέσει σε κυπριακή εταιρία τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να εξακριβωθεί το ύψος της ζημίας που υπέστη.

Παράλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου επί της αγωγής που έχει καταθέσει ο Οργανισμός εναντίον της Siemens, η οποία συζητήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και με την οποία διεκδικεί ως αποζημίωση το ποσό των 57 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ποσό που προσδιορίζεται στην ελληνική δικογραφία ως ζημιά του Δημοσίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε