Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

“Αλωνίζουν” οι λαθρέμποροι καυσίμων” – Χάνονται ετησίως 1,5 δισ ευρώ

“Αλωνίζουν” οι λαθρέμποροι καυσίμων” – Χάνονται ετησίως  1,5 δισ ευρώ

– 12% φθηνότερη βενζίνη θα μπορούσε να πωλείται στα πρατήρια αν το υπουργείο ανάπτυξης αποφάσιζε να πατάξει το λαθρεμπόριο.
– 800 εκατ. το χρόνο χάνονται από το λαθρεμπόριο, 300 εκατομμύρια από την νοθεία καυσίμων.

Μόνιμος βραχνάς χρόνια τώρα για όλες τις κυβερνήσεις ήταν και είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων. Εκεί που παίζονται τα πολλά εκατομμύρια.

Το υπουργείο ανάπτυξης όμως αντί να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το μείζον θέμα βγάζει αγορανομικές διατάξεις με πρόστιμα “φωτιά” προς τους πρατηριούχους ώστε να υπάρχουν παραπλανητικές ταμπέλες και να αναγράφουν σωστά τις τιμές των καυσίμων. Το μέτρο βρίσκετε προς την σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν είναι το μείζον πρόβλημα στο κομάτι των καυσίμων.

Κάθε χρόνο χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο που τώρα “ανθίζει” ακόμα περισσότερο λόγω της υψηλής φορολόγησης που αγγίζει το 1 ευρώ ανα λίτρο. Σχεδόν 1,5 δις ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα ταμεία του δημοσίου και πηγαίνουν στις τσέπες των λαθρεμπόρων. “Αυτά τα χρήματα αν μπορούσαν να εξοικονομηθούν θα έφερναν πτώση στην τιμή των καυσίμων περίπου 12% καθώς δεν θα υπήρχε λόγος για τόσο υψηλή φορολόγηση” είπε στο Newsit ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Ευάγγελος Κώτσος.

Η αλήθεια είναι πως οι πρατηριούχοι ολόκληρης της χώρας ζητούν επίμονα χρόνια τώρα να εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων σύστημα καταγραφής εισροών εκροών. Δηλαδή να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε λίτρο χωρίς να φορογηθεί. “Τουλάχιστον μια 10ετια τώρα παλεύουμε να μπει το σύστημα αυτό, εγώ προσωπικά το έχω πει  5 φορές οι εταιρίες δεν το θέλουν όμως και ισχυρίζονται ότι είναι μη πιστοποιημένο” λέει ο κ. Ε. Κώτσος.

Το σύστημα εισροών εκροών υποστηρίζουν οι βενζινοπώλες θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα το λαθρεμπορίου και φυσικά θα ενίσχυε  σημαντικά τα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο ανάπτυξης μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί επι της ουσίας με αυτό το πολύ ουσιαστικό θέμα και περιορίζετε να τιμωρεί τους πρατηριούχους που δεν ενημερώνουν την ιστοσελίδα του υπουργείου έγκαιρα για την τρέχουσα τιμή της βενζίνης που πωλούν, η επειδή δεν άλλαξαν έγκαιρα την τιμή στην πινακίδα. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε