Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αμφίπολη: Περιστέρη προς αμφισβητίες – ”Υπάρχουν και νέα στοιχεία που δείχνουν Ηφαιστίωνα”!

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν ότι ο τάφος χτίστηκε μετά από εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα

Δύο 24ωρα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και τη σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα και τον Μέγα Αλέξανδρο, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σε όσους αμφισβητούν πως ο τάφος χτίστηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

«Δυστυχώς, συνηθίσαμε τις αναίτιες αντιδράσεις σχετικών και μη», είπε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην Αμφίπολη και συμπλήρωσε: «Είναι λυπηρό να υπενθυμίζω σε συναδέλφους ότι είναι απαράδεκτο κι αντιεπιστημονικό να αξιολογούν και να αποφαίνονται για ένα έργο τα τεκμήρια του οποίου αγνοούν. Ο χρόνος που έχουμε, επιφυλάσσει κι αλλα στοιχεία που κλειδώνουν τα συμπέρασμα της επιστημονικής μας ομάδας», πρόσθεσε.

Η άσεμνη χειρονομία της Ντόροθι Κινγκ

Η εκκεντρική αμερικανίδα αρχαιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Ντόροθι Κινγκ απάντησε με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο σε όσους επικρίνουν την υπεύθυνη ανασκαφών στο Λόφο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα. Ανέβασε στο Twitter φωτογραφία μιας γυναίκας που δείχνει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της και συμπλήρωσε: «Αυτό για τους ηλίθιους που εξακολουθούν και σήμερα να βρωμίζουν την Αμφίπολη».

Η ίδια είχε γράψει τον περασμένο Δεκέμβριο στον λογαριασμό της στο Twitter ότι στην ΠΓΔΜ την χαρακτηρίζουν «ελληνίδα πόρνη», εξαιτίας δηλώσεών της ότι η χώρα δεν είχαν ποτέ το όνομα Μακεδονία κατά την αρχαιότητα.

 

 
Φάκλαρης: Απορρίψτε τις θεωρίες περί Ηφαιστίωνα

Ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι ο τάφος ήταν παραγγελία του μεγάλου στρατηλάτη για τον Ηφαιστίωνα. Με την κατηγορηματική δήλωση: “Απορρίψτε τις θεωρίες περί Ηφαιστίωνα”, έδωσε τη δική του απάντηση σε όσα έγιναν γνωστά το απόγευμα της Τετάρτης.

«Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα» δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM  και συνέχισε «Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα, ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία».

Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Χρύσα Παλιαδέλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα πρόταση” την ανακοίνωση της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, ότι δηλαδή ο τύμβος Καστά πιθανότατα προοριζόταν για τον Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τόνισε:

“Θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα ή στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, όμως χρειάζεται πολλή ακόμη δουλειά μέχρι την εξαγωγή συμπερασμάτων. Για χρόνια θα συζητάμε τις προτάσεις και θα δοθούν κι άλλα στοιχεία” επεσήμανε η αρχαιολόγος.

Η Άννα Παναγιωταρέα, η οποία είχε αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείρηση των όσων συνέβαιναν στο μνημείο, μίλησε στην εκπομπή TATIANA live, στο κανάλι “Ε”, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το μνημείο, αν εξακολουθήσουν οι αρμόδιοι να μη στέλνουν συντηρητές για να το φροντίσουν.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος, Εκπομπή Tatiana Live

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε