Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ανανέωση βιβλιαρίου ΙΚΑ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προβλέπει και για το 2016 τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας, με προϋπόθεση τα 50 ένσημα αλλά και την παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Σύμφωνα με εγκυκλίο του Υπουργείου Εργασίας για το ίδιο διάστημα, ανανεώνεται και η ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών και μηχανικών που έχουν προχωρήσει σε διακοπή επαγγέλματος καθώς και σε υπερήλικους ανασφάλιστους του ΟΓΑ. Αναλυτικά, ο υφυπουργός ενημερώνει τα Ταμεία πως χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 1/3/2016 έως 28/2/2017 στους:

• Μισθωτούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ και σε μέλη της οικογένειάς τους με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2015) είτε κατά το τελευταίο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μήνου.

• Υπερήλικες ασφαλισμένους ΟΓΑ, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης.

• Ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, με τουλάχιστον 600 ημέρες ασφάλισης, έχουν τουλάχιστον 12 μήνες ΟΑΕΔ και δεν ασφαλίζονται στο Δημόσιο.

• Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ηλικίας 30 – 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, αλλά έχουν τουλάχιστον 600 ημέρες ή 2 χρόνια ασφάλισης, παραμένουν άνεργοι και δεν ασφαλίζονται στο Δημόσιο, όπως και αυτούς που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011-2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος τότε δεν υπερέβαινε τις 12.000 ευρώ.

• Ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011-2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος τότε δεν υπερέβαινε τις 12.000 ευρώ.

• Πωλητές Λαϊκού Λαχείου που υπάγονται στο κεφάλαιο ΙΓ του κανονισμού ασφάλισης του ΙΚΑ και τα μέλη οικογένειάς τους χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

• Εργαζόμενοι των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ» και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Ελέγξτε εδώ αν το βιβλιάριο έχει θεωρηθεί και αν διαθέτετε ασφαλιστική ικανότητα

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε