Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αναρχικοί και δολοφονίες σαν του Γκιόλια και του υπασπιστή του Χρυσοχοϊδη “ανησυχούν” το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διατηρεί τη χώρα μας στον κατάλογο των χωρών που αντιμετώπισαν «αξιοσημείωτα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά περιστατικά την περασμένη χρονιά».

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι αναρχικοί στην Ελλάδα στόχευσαν κατ’ εξακολούθηση κυβερνητικά γραφεία, διπλωματικές αρχές και κρατικά σύμβολα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) η εγχώρια τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί “σοβαρή πρόκληση”, με ένοπλες ή εμπρηστικές επιθέσεις αναρχικών κατά τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων, πολιτικών και αντιιμπεριαλιστικών – αντικαπιταλιστικών στόχων.

Σημειώνεται δε ότι παρά τις συλλήψεις υπόπτων ως μελών του “Επαναστατικού Αγώνα”, οι επιθέσεις άλλων τρομοκρατικών ομάδων συνεχίστηκαν, έχοντας ως συνέπεια 6 νεκρούς, 3 εκ των οποίων από εμπρηστική επίθεση κατά τράπεζας.

Στη συνέχεια, από τα περιστατικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Αμερικανοί συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν σειρά επιθέσεων του “Επαναστατικού Αγώνα”, το θάνατο μικρού Αφγανού που περιεργάστηκε σακίδιο-βόμβα σε είσοδο πολυκατοικίας, την επιστολή-βόμβα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με συνέπεια το θάνατο του Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την επανεμφάνιση της “Σέχτας Επαναστατών” με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια και απειλές να μετατρέψουν τη χώρα σε εμπόλεμη ζώνη.

Στην έκθεση καταγράφονται, επίσης, οι συλλήψεις 6 υπόπτων ως μελών του “Επαναστατικού Αγώνα” και δύο μελών της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”, καθώς και η “ουσιαστική πρόοδος” στο νομοθετικό τομέα, κυρίως με την ψήφιση νέου νόμου κατά του ξεπλύματος χρήματος και των οδών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στο παράρτημα της έκθεσης στο οποίο αναφέρονται 47 οργανώσεις ανά τον κόσμο που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές διατηρούνται και εφέτος η οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” και η “17 Νοέμβρη”.

Στην ίδια κατηγορία μαζί με την Ελλάδα τοποθετούνται από τους συντάκτες της έκθεσης χώρες όπως, η Δανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιρλανδία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε