Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ανατροπές σε επικουρικές, αναπηρικές και βαρέα – Αλλαγές Νο2 στο Ασφαλιστικό

EUROKINISSI
Αλλαγές μέρος δεύτερον έρχονται για το Ασφαλιστικό, και θα αφορούν μεταξύ άλλων μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και στον αριθμό των αναπηρικών.

Σε επτά ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό προχωρεί το υπουργείο Εργασίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στις επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις καθώς και στα βαρέα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ρύθμιση οφειλών 15 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία και η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου των Συντάξεων.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου ήδη τέθηκε σε εφαρμογή με την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ από τους συνταξιούχους. Από το 2011 αρχίζουν οι ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και η εφαρμογή του θα ολοκληρωθεί, για την πλειονότητα των ασφαλισμένων, το 2015.
 
Οι επτά επερχόμενες ρυθμίσεις στον χώρο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι οι παρακάτω:
 
1 Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων με προοπτική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε ταμείου, με αποτέλεσμα εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν. Και αυτό γιατί όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.
 
2 Ο δραστικός περιορισμός (θα μείνει το 10%) των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και δίνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων θα βγει από τα βαρέα και ανθυγιεινά.
 
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία και μείωση των μισθών και των συντάξεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν θα θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά και κοντά στα ελάχιστα για τη θεμελίωση 3.600 ένσημα.
 
3 Πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Οσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη.
 
4 Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- από την οποία προβλέπεται εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 
5 Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου των Συντάξεων με στόχο να μειωθούν κατά 80- 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο οι σχετικές πληρωμές. Οι δήμοι θα υποχρεωθούν να δίνουν αμέσως την πληροφόρηση μέσω ΚΕΠ και ληξιαρχείων. Θα γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων μέσω ΚΕΠ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι θα φανεί πως οι συνταξιούχοι στη χώρα μας δεν είναι 2,6 εκατ., αλλά ίσως και 200.000 λιγότεροι.
 
6 Ανακαθορισμός στο 8%- 9% (από 14,5% σήμερα) του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων.
 
7 Νέα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο του 2011 με ειδικό νόμο, αν διαπιστωθεί ότι ξεφεύγει η συνταξιοδοτική δαπάνη (π.χ. από μια μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτούμενων) από τους στόχους που έχουν τεθεί (συγκράτηση της δαπάνης στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009- 2060). Τη σχετική δαπάνη θα «μετρήσει» έως το τέλος του 2010 (και θα παρακολουθεί στη συνέχεια ανά διετία) η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
 
Φρένο σε όσους νέους (από 15/7/2010) συνταξιούχους αναλαμβάνουν εργασία επιβάλλει ο Νόμος Λοβέρδου, ενώ ποινές θα επιβάλλονται από 1/1/2013 και στους «παλιούς» συνταξιούχους που θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε