Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ανδρέας Μαρτίνης: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τη μίζα – μαμούθ! Πώς αγοράστηκε το κτίριο του Mega

Ανδρέας Μαρτίνης: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τη μίζα – μαμούθ! Πώς αγοράστηκε το κτίριο του Mega

Κατηγορητήριο-καταπέλτη έχει συντάξει ο ανακριτής διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης, σε βάρος του πρώην προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του, Γεωργίας! 

Σε 18 σελίδες ο ανακριτής περιγράφει τη διαδρομή της μίζας των 3.130.850 γερμανικών μάρκων, μέσω έξι τραπεζικών λογαριασμών και μίας υπεράκτιας εταιρίας, τα οποία φέρονται οι κατηγορούμενοι να έλαβαν από τη γερμανική εταρία «Hospitalia International GmbH» προκειμένου να της ανατεθεί η προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη έλαβε μέσω της εταιρίας… «MIJAS» (σσ με την οποία είχε υπογράψει σύμβαση η γερμανική εταιρία) την…μίζα των 3.130.850 γερμανικών μάρκων τα οποία διοχετεύτηκαν στην αγορά ακινήτων του «Πολιτεία Business Centre» όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός «MEGA». Όπως αποκαλύπτεται από το κατηγορητήριο μόνο από τα ενοίκια οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν για χρονικό διάστημα μίας 15ετίας μισθώματα της τάξεως των 990.000 ευρώ (5.500 ευρώ μηνιαίως)!

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, το νοσοκομείο εξέδωσε πρόσκληση για το επίμαχο διαγωνισμό στις 6 Απριλίου 1998. Mεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν ήταν και αυτή της γερμανικής εταιρίας «Hospitalia International GmbH», η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δεκα τμημάτων – τομέων ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλοτερη από όσες υποβλήθηκαν.

Παρ΄όλα αυτά, η εν λόγω εταιρία επιλέγει με ομόφωνη απόφαση της επιτροπης προμηθειών και στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εςέν και της εταιρίας «Hospitalia International» με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ.

Ανακριτής σε Μαρτίνη: Εξαπάτησες τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ

Στον Ανδρέα Μαρτίνη ο ανακριτής αποδίδει πως: «με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχε, διαχειρίσθηκε και χρησιμοποίησε περιουσία εν γνώσει ότι προέρχεται από το έγκλημα της απάτης ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα έσοδα»

Από τα τραγελαφικά της υπόθεσης είναι το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι φέρονται να έλαβαν τα χρήματα αυτά μέσω της εταιρίας…«MIJAS LTD» η οποία είχε υπογράψει σύμβαση με την γερμανική εταιρία «Hospitalia International GmbH» και είχε ως οικονομικό διαχειριστή δικηγόρο. Η εταιρία… «MIJAS LTD» υπέγραψε σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρία προκειμένου να μεταβιβάσει ποσοστό 5% (προμήθεια) για την ανάθεση και ανάληψη της προμήθειας του εξοπλισμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Στην επίμαχη εταιρία πιστώνεται την ημέρα (30-10-1998) που γίνεται δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με πρόεδρο τον Ανδρέα Μαρτίνη η ανάθεση της σύμβασης στην προμηθεύτρια εταιρία το ποσό των 3.130.850 γερμανικών μάρκων!

Ο ανακριτής καταλογίζει στον Ανδρέα Μαρτίνη : «Ως πρόεδρος είτε της Επιτροπής Προμηθειών είτε του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία «HOSPITALIA INTERNATIONAL», την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού, ήτοι 1.873.000.565, Ο4 δολαρίων ΗΠΑ, σε περίπτωση που το τελικά το διοικητικό συμβούλιο του Κοινωνοφελούς Ιδρύματος αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία. Αν δε τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Προμηθειών και του Διοικητικού Συμβουλίου γνώριζαν την πραγματικότητα δε θα συναινούσαν στην ανάθεση της σύμβασης προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε.Η επιβάρυνση του συμβατικού τιμηματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμος 0251-380142-0 (…MIJAS) πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 γερμανικά μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι το ποσό 3,5 εκατ μάρκα που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, θα καταβαλοταν ως προκαταβολή εντος 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998».

Η πορεία της μίζας μέσω έξι τραπεζικών λογαριασμών και μίας υπεράκτιας εταιρίας

Στις 18 σελίδες του κατηγορητήριου περιγράφεται αναλυτικά η πορεία της μίζας μέσω τραπεζικών λογαριασμών off shore εταιριών! O ανακριτής καταλήγει: «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα (σσ τον Ανδρέα Μαρτίνη) προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξολισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύχθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από έξι διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στυς δύο από κοινού είτε τέλος στον…( σσδικηγόρο, οικονομικό διαχειριστή της MIJAS), προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Και συνεχίζει το κατηγορητήριο: «Το δε άνοιγμα έξι διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τραπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών, χρηματικών ποσών, προθεσμιακών καταθέσεων κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας μέ έδρα τη Μονρόβια Λιβερίας, προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικών ακινήτων, συνιστούν αφενός επανειλλημένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επαγγελμα τέλεσης της πράξης αυτή επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου, Γεωργίας Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών».

Πώς αγοράστηκε το κτίριο που στεγάζεται το MEGA!

O ανακριτής περιγράφοντας την πορεία της…μίζας επισημαίνει πως έμβασμα 1, 1 εκ δολαρίων εισέρχεται το 2001 σε τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank τον οποίο τηρεί η εταιρία State Enterprises SA, Monrovia Liberia.Το επίμαχο έμβασμα προέρχεται από λογαριασμο στην Credit Suisse Ελβετίας με δικαιούχους το ζεύγος Μαρτίνη.
Σύμφωνα το κατηγορητήριο την επόμενη ημέρα το ποσό δραχμοποιήθηκε και εκδόθηκαν τρεις επιταγές, ενώ, την μεθεπόμενη ημέρα στις 9 / 8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπέδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Busuness Centre, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκρατήματος εντος του οποίου στεγάζεται το νοσοκομείο. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου.

Στις 30 Νοεμβρίου μεταβοβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης εναντι 10 εκατ. δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στηνκυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταββαστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη.Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Προθεσμία για την Παρασκευή

Την Παρασκευή το πρωί ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη, προκειμένου να απολογηθούν για την κακουργηματική κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (σσ σε βάρος τους δεν ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί). Το ζεύγος Μαρτίνη αναμένεται να αρνηθεί την κατηγορία υποστηρίζοντας πως τα επίμαχα ποσά προέρχονται από την οικογενειακή περιουσία της Γεωργίας Μαρτίνη και νόμιμα και φορολογημένα. Μετά το τέλος των απολογιών τους ο ανακριτής διαφθοράς και ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσουν για τη περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση εάν θα κριθούν, δηλαδή, προσωρινά κρατούμενοι ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε