Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανοίγουν και πάλι τον φάκελο των καυσίμων

Ανοίγουν και πάλι τον φάκελο των καυσίμων

 Τον φάκελο της αγορά πετρελαιοειδών ανοίγει και πάλι η κυβέρνηση.

 

Μετά την κοινή διαπίστωση ότι στην αγορά των καυσίμων δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και την εκτόξευση των τιμών της αμόλυβδης, παρά την επιβολή πλαφόν σε ορισμένες περιοχές της χώρας , η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση. Να πάρει τις αποφάσεις εκείνες για τις οποίες όλοι συζητούν αλλά κανένας δεν τολμά να εφαρμόσει.
 
Την ίδια ώρα σύγχυση υπάρχει σχετικά με τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων. Στον διάλογο μεταξύ των φορέων της αγοράς και της κυβέρνησης που θα αρχίσει τις επόμενες μέρες, τη βάση θα αποτελέσουν τα πορίσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών αλλά και οι αποφάσεις που είχε πάρει η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2008 επιβάλλοντας μια σειρά από μέτρα και και προτείνοντας μια σειρά άλλων, που όμως λίγα υιοθετήθηκαν στην πράξη.
 
“Η επιβολή του πλαφόρν δεν απέδωσε γιατί η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στηρίχθηκε σε λανθασμένα στοιχεία της αγοράς πετρελαιοειδών και όχι στις στρεβλώσεις που προκαλούν την ανισορροπία των τιμών και γιατί η επιβολή του δεν έγινε σε όλα τα στάδια διακίνησης και διαμόρφωσης των τιμών”, λέει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέρλιος.
 
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργεί στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας η σύγχυση των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, που αφήνει περιθώρια σε επιτήδειους να κερδοσκοπούν.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε