Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ανοιξαν τα διόδια σε όλη τη χώρα

Φώτο Newsit

– Απο Θεσσαλονίκη μέχρι Πελοπόννησο τα μέλη του “Δεν πληρώνω” άνοιξαν τις μπάρες
– Έχουν ασκηθεί διώξεις και στέλνονται πρόστιμα από τις εταιρείες

Για περίπου τρείς ώρες μέλη του κινήματος “Δεν πληρώνω” σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων απο τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πελοπόννησο και αφηναν τους διερχόμενους οδηγούς να περνούν χωρίς να πληρώνουν.

Ωρα 17:58
Αποχώρησαν απο τα διόδια των Αφιδνών τα μέλη του κινήματος, ολοκληρώνοντας τη κινητοποίηση.

Ωρα 16.20 Στα διόδια Αφιδνών, οι μπάρες σε όλα τα ταμεία είναι σηκωμένες και οι συγκεντρωμένοι μοιράζουν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.

ΩΡΑ 15.30: Πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Πελοποννήσου έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων, από το Μάναρι Ασέας ως και τον Ισθμό, έχουν σηκώσει τις μπάρες και περνούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα μοιράζουν και ενημερωτικό φυλλάδιο του κινήματος “Δεν πληρώνω”.

Ώρα 15.00 Άνοιξαν και τα διόδια της εθνικής οδού στις Αφίδνες. Ανοιχτά αυτή την ώρα είναι τα διοδια στην Αττική Οδό στην Ελευσινα και στην Κατεχάκη, της Θήβας, της Λιβαδειάς, του Βόλου, του Πολύμυλου Κοζάνης.

Ώρα 14.00 Άνοιξαν τα διόδια στην Αττική οδό στο ύψος του Ν.Ηρακλείου, στη Λ.Κύμης, στη Λ.Κατεχάκη και στην Ελευσίνα.

Ώρα 15.50 Ανοίγουν τα διόδια στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας

Παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί από κοινοπραξίες, την απόφαση της Αρχής Δεδομένων να δίνει στοιχεία πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια και τις βολές Ρέππα για τους “τζαμπατζήδες”, οι κινήσεις πολιτών ανεβάζουν τις μπάρες για δεύτερη φορά το χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε εννέα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων της ΒΑ Αττικής από την κοινοπραξία Νέα Οδός. Οι κατηγορίες αφορούν συκοφαντική δυσφήμιση, φθορά ξένης περιουσίας, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία. Αφορούν τις κινητοποιήσεις στα διόδια Αφιδνών πριν έναν χρόνο.

Παράλληλα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε πριν από μερικές ημέρες ότι μπορούν να δίνονται στις εταιρείες δεδομένα – αριθμό κυκλοφορίας – για πολίτες που σηκώνουν τις μπάρες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες διώξεις και πρόστιμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η παραχωρησιούχος εταιρειά Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., έκανε γνωστό ότι θα στείλει 300 διαταγές πληρωμής σε πολίτες που δεν πλήρωσαν διόδια με βάση τα στοιχεία από τις πινακίδες. Το πρόστιμο θα είναι 20πλάσιο του διοδίου.

Ώρα 14.10 – Το πρώτο αυτοκίνητο περνά από διόδια της Αττικής Οδού

Ώρα 14.00 – Προσυγκέντρωση στα διόδια Κύμης της Αττικής Οδού

Δηλώσεις στο Newsit

Μιλώντας στο Newsit το μέλος της Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων της ΒΑ Αττικής Αδαμόπουλος Δημήτρης εκτιμά ότι οι πιέσεις από εταιρείες και κυβέρνηση είναι ενδεικτικό “της δύσκολης θέσης στην οποία βρισκονται”. “Tο θέμα της ημέρας είναι οι διώξεις που έχουν κάνει σε 11 δικά μας παιδιά από το συντονιστικό“.

Ο κ. Αδαμόπουλος που μαζί με τα μέλη της Επιτροπής θα ανοίξουν τα διόδια των Αφιδνών αναφέρει ότι είναι δίκαιο το αίτημα να μην υπάρχουν διόδια, καθώς το τοπίο με το τί πληρώνουμε τελικά είναι θόλο: “Σήμερα δεν ξέρουμε πόσο μας κοστίζει ένας δρόμος. Στην Ελλάδα οι δρομοι που φτιάχνουν οι ιδιωτικές εταιρείες κοστίζουν τρεις και τέσσερις φορές επάνω από ό,τι έξω. Ούτε το κράτος δεν ξέρει πόσο κοστίζουν τελικά”.

Για τη δική του περιοχή αναφέρει ότι υπάρχει κόσμος απο τα χωριά που δουλεύει στην Αθήνα και πρέπει να περάσουν από τα διόδια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. “Για να πας στο απέναντι χωριό πληρώνεις διόδια, για να βγεις από το χωριό στην εθνική πάλι διόδια. Υπάρχουν οκτώ διόδια μέσα σε έναν δήμο” αναφέρει.

Ο ίδιος λεει ότι στις δύσκολες ημέρες που περνάμε η κίνησή τους έχει βρει μεγάλη απήχηση και εκτιμά ότι στις Αφίδνες πάνω από 30% των πολιτών περνούν χωρίς να πληρώνουν.

“Αυτό που δεν λένε είναι ότι οι μηνύσεις ενάντια στα μέλη της Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων της ΒΑ Αττικής είχαν γίνει πριν έναν χρόνο όχι γιατί δεν πληρώνουν τα διόδια αλλά για κινητοποίηση που είχε γίνει” λέει στο Newsit o Μάνος Μεγαγιάννης από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων και Εργαζομένων. Όπως λέει, τώρα τις “τρέχουν” ξανά για λογους εκφοβισμού.

Οι διώξεις όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά μας εξοργίζουν” αναφέρει και προσθέτει ότι αναμένουν το δικαστήριο που έχει κινήσει η Ολυμπία Οδός κατά πολιτών για κινητοποίηση στην Κορίνθου – Πατρών. Το δικαστήριο μετά από αναβολές θα γίνει στις 22 Μαΐου. “Αυτό περιμένουμε κι εμείς για να αρχίσουμε να μηνύουμε τις εταιρείες με τη σειρά μας”, λέει.

Το “Δεν πληρώνω” κινητοποιείται στα σημεία:

– Μάλγαρα Θεσσαλονίκης 
– Πολύμυλος (Εγνατία Οδός)
– Λεπτοκαρυά Πιερίας
– Μακρυχώρι Λάρισας
– Μοσχοχώρι Μαγνησίας
– Πελασγία Φθιώτιδας
– Θήβα
– Αφίδνες
– Ζευγολατιό Κορινθίας
– Σπαθοβούνι
– Νεστάνη
– Ασέα
– Γέφυρα Ρίου
 
Και στην Αττική Οδό:
 
– στην Ελευσίνα 
– Μεταμόρφωση
– Φυλής
– Δημοκρατίας
– Κηφισίας
– Κατεχάκη
– Κύμης
– Μαρκόπουλο

Πολιτικές αντιδράσεις

“Απολιτική” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Μεταφορών Σ. Βούγιας την κίνηση των πολιτών, ενώ ο Δ. Ρέππας δήλωσε: Οι πολίτες καλούνται να κινηθούν με κανόνες σε ένα νέο πλαίσιο που συνεπάγεται δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μία κατάσταση ανομίας είναι αυτοκαταστροφική”.

Δείτε την κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων της ΒΑ Αττικής στις Αφίδνες



Διαβάστε επίσης:

Σηκώνουν τις μπάρες στα διόδια – Ρέππας: Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε