Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Aντάρτικο από τους εστιάτορες – Σταματάνε να πληρώνουν φόρους στο Δημόσιο

– Ζητάνε μετάταξη του κλάδου στον χαμηλό συντελεστή 6,5% ΦΠΑ
– Αμεσος ο κίνδυνος λουκέτου καταγγέλουν στο Newsit επαγγελματίες
– Ετοιμάζουν μπαράζ δυναμικών κινητοποιήσεων από αύριο πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου
– Ετοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή δηλώνει ο Ε. Βενιζέλος

Νέο θερμό μέτωπο άνοιξε η κυβέρνηση με τους εστιάτορες οι οποίοι αποφάσισαν να κηρύξουν στάση πληρωμών προς το Δημόσιο αντιδρώντας στην υπαγωγή του κλάδου τους στον υψηλό συντελεστή φορολογησης 23%.
Κανείς δεν ξέρει ποιες θα ειναι οι συνέπειες αυτού του αντάρτικου καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και κάνει ό, τι μπορεί για να βάλει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Οι επαγγελματίες της εστίασης ωστόσο λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουν ήσυχα και να δεχτούν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o κύριος Τακης που διατηρεί εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό “η κινηση έχει μειωθεί ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης αισθητά, εάν αυξήσω τις τιμές θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και θα αναγκαστώ να βάλω κάποια στιγμη λουκέτο. Συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις και με την απόφαση της Ομοσπονδίας να μην πληρώνουμε το Δημόσιο”.

Εξαλλος με την κυβέρνηση δηλώνει και ο κύριος Βασιλόπουλος, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου στους Αμπελόκηπους ο οποίος θα κλείσει και αυτός το κατάστημα του και θα σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος καθως όπως λέει δεν παει άλλο. “Έχουμε καταπιεί δυο αυξήσεις δεν γίνεται και τρίτη” είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία  Ευγενία, υπεύθυνη καφετέριας στο κέντρο της Αθηνας δεν κρύβει την αγανάκτηση της μιλώντας στο Νewsit. Όπως χαρακτηριστικά λέει “λόγω της οικονομικής κρίσης έχουμε ρίξει τις τιμές, εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα κλείσουμε το μαγαζί μας θα σταματήσουμε να πληρώνουμε και μετά να δούμε από που θα εισπράττει το κράτος”.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή  έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΟΕΣΕ αποφάσιστηκε:

1.Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι την άρση της απόφασης και τη μείωση του ΦΠΑ.
2.Κινητοποιήσεις, με κλείσιμο των Καταστημάτων σε ημερομηνίες που θα καθορίσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας.
3.Οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με κινητοποιήσεις στα πλαίσια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
4.Νομικές και δικαστικές ενέργειες υποστήριξης των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και στήριξης των Συναδέλφων.

Οι επαγγελματίες ζητούν όχι μόνο να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά να μεταταχθεί όλος ο κλάδος στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών Ευαγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM,  αφού υποστήριξε ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση θα λειτουργήσει, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή «αν πρώτα συμφωνήσουμε για απλά μέτρα απόδοσης».

Μένει να δούμε τι θα γίνει από αύριο, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ – ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Πόλεμο” στην κυβέρνηση κήρυξαν οι εστιάτορες για τον ΦΠΑ – Σταματούν να πληρώνουν φόρους!

Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο από τους εστιάτορες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε