Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

«Άνθρωποι και ποντίκια» στη χιονισμένη Μαλακάσα – Συνθήκες πολέμου για τους πρόσφυγες της δομής [pics, vid]

«Άνθρωποι και ποντίκια» στη χιονισμένη Μαλακάσα – Συνθήκες πολέμου για τους πρόσφυγες της δομής [pics, vid]

Καθημερινή μάχη με το κρύο δίνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στη δομή της Μαλακάσας με το χιόνι και τη λάσπη να κατακλύζουν το στρατόπεδο και τους ανθρώπους να παλεύουν να επιβιώσουν κόντρα στη λάσπη, τις ιώσεις, το τσουχτερό κρύο και τα ποντίκια…

Το Newsit βρέθηκε στο στρατόπεδο Γερακινη και κατέγραψε τον αγώνα για την επιβίωση των προσφύγων στα παγωμένα κοντέινερ. Μπορεί το σκηνικό να μην παραπέμπει στις χιονισμένες σκηνές της Μοριας, καθώς στην Μαλακάσα έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ, ωστόσο, τα περισσότερα παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση ενώ η θέρμανση και το ζεστό νερό αποκαταστάθηκαν πλήρως μετά από τέσσερις ημέρες χιονιά.


Αρκετές οικογένειες έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδια καταλύματα με τέντες κάτω από υπόστεγα ενώ σε ένα από αυτά δύο 6χρονα Αφγανακια έπαιζαν πλάι στα σκουπίδια και τα ποντίκια που έκαναν βόλτες γύρω από το φαγητό της οικογένειας.

Στα κοντέινερ συναντήσαμε μια οικογένεια Αφγανών με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Όπως μας είπε ο πατέρας, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τις αντιβιωσεις ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ιατρείο τους χορηγεί μόνο μερικά μπουκάλια νερό.

Την ώρα του φαγητού, παιδιά και γυναίκες με γαλοτσες και καρότσια στοιβάζονται στην ουρά για μερικά πορτοκάλια την ώρα που το χιόνι και η λάσπη τους καλύπτει μέχρι τη μέση. Στη συνέχεια, παίρνουν το δρόμο για τα παγωμένα κοντέινερ εν μέσω απόλυτου σκότους την ώρα που μικρά παιδιά ανάβουν φωτιές για να ζεστάνουν τα χέρια τους και να μαγειρέψουν πάνω στο χιόνι.

Όπως λένε οι πρόσφυγες της Μαλακάσας, αν η κακοκαιρία συνεχιστεί και αν δεν βρεθούν ζεστοί χώροι φιλοξενίας τουλάχιστον για τα παιδιά και τους αρρώστους, η επόμενη χιονόπτωση θα τους βρει με απώλειες…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWSIT

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε