Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αντιδρούν οι Πρυτάνεις στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αντιδρούν οι Πρυτάνεις στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν είναι εφικτή χωρίς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, επισημαίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς την συμμετοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, υπογράμμισαν οι προεδρεύοντες της Συνόδου των Πρυτάνεων, με την ολοκλήρωση, απόψε το βράδυ, των εργασιών της συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά Βόλου. Μια σύνοδος στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο νέος νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τα οικονομικά των Πανεπιστήμιων, καθώς με το “μεσοπρόθεσμο” μειώνονται οι επιχορηγήσεις κατά 50%.

Όπως επισημάνθηκε η Σύνοδος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συντεταγμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, των κομμάτων και των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία να υπερασπιστεί το αγαθό της Παιδείας.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Σύνοδος δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του προτεινόμενου νέου νόμου-πλαισίου, καθώς δεν είχε επίσημη ενημέρωση αλλά τα όσα έγιναν γνωστά — όπως η επαπειλούμενη κατάργηση-συγχώνευση χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια και άλλα — θα αποτελέσουν εξελίξεις επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία.

Τονίστηκε επίσης ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και την διαφάνεια των Πανεπιστημίων όταν παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις και καταλύεται η εσωτερική Δημοκρατία, όταν παραδίδεται πλήρως η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες , όταν ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών της ΔΕΠ στις Πανεπιστημιακές διαδικασίες, καταργείται η δημοκρατικότητα των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Οδηγούν την μετατροπή του Πανεπιστημίου σε εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας στην ελληνική οικογένεια, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίστηκε, τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουν καταθέσει προτάσεις για την λειτουργία και την ανάπτυξη των ιδρυμάτων.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε σχετικά ψηφίσματα που εκδόθηκαν, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή τη συνάντησης με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου η οποία και θα προβεί σε επίσημη ενημέρωση τους γύρω από τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Διαβάστε επίσης:
Αντιδράσεις απο τους Πρυτάνεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαιδευση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε