Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αντισυνταγματική και παράνομη η πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών νοσοκομείων

Αντισυνταγματική και παράνομη η πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών νοσοκομείων

Αντισυνταγματική και παράνομη αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πως ήταν η πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών των νοσοκομείων που έγινε το 2007, από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 956/2011 απόφασή του, δικαίωσε το διοικητή του αντικαρκινικού ογκολογικού νοσοκομείου Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας” κ. Νικόλαο Κορδιολή, ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, επειδή στις 19 Φεβρουαρίου 2007 ο τότε υπουργός Υγείας με απόφασή του έληξε πρόωρα τη θητεία του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας τη νομοθεσία (Ν. 2881/2001, 3329/2005 και 3527/2007) έκριναν ότι ο διοικητής του νοσοκομείου “Ο Άγιος Σάββας” δεν τελεί σε ιδιαίτερη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης προς τον υπουργό Υγείας, παρά το γεγονός ότι υπόκειται στην πειθαρχική του εξουσία, ενόψει ιδίως ότι δεν είναι ιεραρχικά υφιστάμενος αυτού, αλλά του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο ως ανώτατο όργανο διοίκησης του νοσοκομείου είναι υπεύθυνο έναντι του υπουργείου και της αρμόδιας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) για τη υλοποίηση των πολιτικών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στο νοσοκομείο.

Ακόμη, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο διοικητής νοσοκομείου “ενόψει της ειδικής φύσεως της θέσης του και του περιεχομένου των αρμοδιοτήτων του, καθώς και των προσόντων διορισμού του, σύμφωνα με το Ν. 3229/2005, δεν είναι μετακλητός υπάλληλος αλλά είναι, επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα, υπάλληλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με θητεία, που απολαύει κατά τη διάρκεια της θητείας του, της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας και επομένως δεν μπορεί να απολυθεί χωρίς απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται κατά τα δύο τρίτα, τουλάχιστον από μόνιμους υπαλλήλους, η οποία προσβάλλεται με προσφυγή ουσίας ενώπιον του ΣτΕ”, όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές (άρθρο 103 Συντάγματος).

Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, “η διάταξη του άρθρου 7 του Ν. 3329/2005, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο τρίτο παράγραφος 22 του Ν. 3527/2007, με την οποία προβλέπεται ότι επιτρέπεται η πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών των νοσοκομείων μόνο με απόφαση του υπουργού Υγείας, κατά το μέρος που καταλαμβάνει τους διοικητές των νοσοκομείων του άρθρου 13 παράγραφος 10 του Ν. 2881/2001, δηλαδή υπαλλήλους προστατευόμενους από τις συνταγματικές εγγυήσεις της μονιμότητας, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 103 παράγραφος 6 του Συντάγματος και είναι ανίσχυρη”.

Τέλος, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας με την οποία, χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, έληξε πρόωρα η διετής θητεία του κ. Κορδιολή, ο οποίος ήταν μόνιμος επί θητεία υπάλληλος του ΝΠΔΔ με την επωνυμία αντικαρκινικό ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας” είναι παράνομη ως αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και πρέπει να ακυρωθεί ως ανίσχυρη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε