Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αντισυνταγματικό το ελάχιστο όριο αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αντισυνταγματικός κρίθηκε σε πρώτη φάση ο νόμος που προβλέπει ελάχιστο όριο αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Τύπο.

Ο νόμος που ισχύει προβλέπει ότι το κατώτερο όριο αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφώνων είναι τα 295.000 ευρώ (100 εκατ. δρχ.). Η Β’ τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κι εκείνη θα κρίνει οριστικά αν ο ισχύον νόμος είναι αντίθετος στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. 

Πριν διαβιβαστεί η υπόθεση σε πλήρη Ολομέλεια, η τακτική Ολομέλεια έκρινε ότι μόνο η εμβέλεια ενός σταθμού δεν αρκεί για την θεμελίωση του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης, αλλά θα πρέπει να γίνεται στάθμιση του είδους και της βαρύτητας της προσβολής, καθώς η βλάβη από το πρόστιμο μπορεί να είναι δυσανάλογα επαχθέστερη από την επιδιωκόμενη με το πρόστιμο ωφέλεια. Επομένως, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, υπάρχει αντισυνταγματικότητα και θα πρέπει ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας να παραπεμφθεί η υπόθεση στην πλήρη Ολομέλεια. 

Για το θέμα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Ο τυποκτόνος νόμος, ο οποίος επέβαλε εξοντωτικά ποσά χρηματικής ικανοποίησης σε βάρος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών κρίθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ως αντισυνταγματικός. Είναι χρέος της Πολιτείας να θεσπίσει νέο νόμο, που θα κατοχυρώνει την ελευθερία στην ενημέρωση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε