Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αντισυνταγματικό το κόψιμο 13ου-14ου μισθού και συντάξεων;

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Τρόικα: αυστηρά 360 ευρώ για όσους βγουν στη σύνταξη από τα 60 ως τα 65

Σε «τεντωμένο σχοινί» κινείται η συνταγματικότητα των κυβερνητικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν τον δημόσιο τομέα. 

 

Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των οικονομικών υπουργών, οι οποίοι «βομβαρδίζουν» το Ελεγκτικό Συνέδριο με ερωτήματα γύρω από τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων, που πρόκειται να φέρουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αποστείλει στους νομικούς συμβούλους του κράτους και στο Συνέδριο σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να έχει μια πρώτη νομική γνωμοδότηση γύρω από το ενδεχόμενο να καταπέσουν μελλοντικά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Κάτι τέτοιο συνιστά ένα εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση, καθώς θα ανατρέψει ολόκληρο τον οικονομικό σχεδιασμό και φέρνει σε δεινή θέση αυτούς που θα κληθούν να επιστρέψουν σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους όσα περικόπηκαν.

 

Το παράδειγμα του ΛΑΦΚΑ που κρίθηκε αντισυνταγματικός και ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους έχει «στοιχειώσει» το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να ρωτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νέα ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβάλλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς θεωρείται σίγουρο ότι η απάντηση θα είναι αποτρεπτική για την εφαρμογή της.

 

Επισήμως δεν υπάρχει ερώτηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών που έχουν επιβληθεί στα δώρα και στα επιδόματα εορτών και αδείας, καθώς έγκυροι νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα στο μέλλον θα κριθούν αντισυνταγματικά και η τότε κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

 

Πάντως, με εντολή του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητηθεί η νομική συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα των παρακάτω ασφαλιστικών αλλαγών:

 

1. Την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο που θα ολοκληρωθεί εντός τριετίας 2011- 2013.

 

2. Την κατάργηση των συντάξεων άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.

 

  1. 3. Την αναστολή καταβολής συντάξεων χηρείας κάτω των 50 ετών.

    4. Την υποχρεωτική ένταξη των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από 1.1.2013.

 

Τρόικα: 360 ευρώ για όσους βγουν στη σύνταξη πριν τα 65

Εντωμεταξύ σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” οι ελεγκτές της “τρόικας” που βρίσκονται στην Αθήνα εμφανίζονται αμετάπειστοι αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, το αυστηρό πέναλτι εξόδου πριν το 65ο έτος, την αυστηρή χορήγηση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό) πριν το 65ο έτος και τη μη συνταξιοδότηση πριν το 60ό έτος ακόμη και για όσους έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Άρα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σταδιακά από το 2011, κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από το 60ό έτος. Ακόμη και όσοι έχουν 40 έτη ασφάλισης, ο οποίοι θα βγαίνουν με «πλήρη» σύνταξη νωρίτερα από το 65ο έτος, όχι όμως πριν το 60ό, θα παίρνουν τα 360 ευρώ της κρατικής συμμετοχής ως το 65ο έτος.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός καθώς αναμένονται προσφυγές από την ΑΔΕΔΥ και μεμονωμένους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού και των συντάξεων ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η εφαρμογή του νέου ΛΑΦΚΑ, καθώς η επιβολή εισφοράς έχει κριθεί από το 2004 αντισυνταγματική.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε