Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Απ’ τη μια… περαίωση και απ’ την άλλη φορο-σαφάρι με αυτόφωρα για τις αποδείξεις

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Αυτόφωρο περιμένει όσους δεν κόβουν αποδείξεις
– Το ΣΔΟΕ θα κάνει… συλλήψεις 
– Νομοσχέδιο-εξπρές για τους φοροφυγάδες

“Στις σοβαρές φορολογικές παραβάσεις αναμένεται να ενταχθούν περιπτώσεις που αφορούν ακόμη και τη συστηματική μη έκδοση αποδείξεων” αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, παράγοντας του υπουργείου.
Μετά την παταγώδη αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και του ελεγκτικού μηχανισμού φαίνεται, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, ότι ξεκινάει φορο-σαφάρι εναντίον δικαίων και αδίκων.
Την ώρα που … περαιώνονται οι υποθέσεις σε εταιρίες με τζίρο ως και 20 εκατομμύρια από τα… συμφραζόμενα προκύπτει ότι ξεκινούν έλεγχοι που ίσως στέλνουν στο αυτόφωρο ακόμη και όποιον δεν κόψει αποδείξεις για μια… τυρόπιτα, καθώς είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα πρώτα πιάνονται στα δίχτυα τα “μικρά ψάρια”.
“Το Αυτόφωρο θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις προκλητικής και µεγάλης φοροδιαφυγής και όχι αν κάποιος εντοπίζεται να µην έχει κόψει µια – δυο αποδείξεις. Αν όµως ο παραβάτης επιδίδεται συστηµατικά στη µη έκδοση αποδείξεων ή δεν μπαίνει καν στον κόπο να τηρεί βιβλία, τότε το Αυτόφωρο θα τον αφορά” λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα όμως το υπουργείο δικαιοσύνης εκφράζει επιφυλάξεις. Παράλληλα πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι προωθείται ήδη το νομοσχέδιο που θα αποσυνδέσει την ποινική απ’ την οικονομική δικαιοσύνη για να … φορεθούν-επιτέλους- χειροπέδες στους “μεγαλοκαρχαρίες” που φοροδιαφεύγουν και για να εισπραχθούν-επιτέλους- τα πρόστιμα που λιμνάζουν στα δικαστήρια.
Η δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου:
“αυστηροποιούμε το ισχύον ποινικό θεσμικό πλαίσιο. Αποσυνδέουμε την ποινική από τη φορολογική δικαιοσύνη και θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε για την περαίωση και στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης μια σειρά από συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο πλαίσιο αυτό. Για παράδειγμα, τη διαδικασία αυτοφώρου εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές παραβάσεις”
Τα όσα είπε ο υπουργός οικονομικών οδηγούν όμως στο συμπέρασμα ότι θα καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει
συμβιβασμό ή περαίωση, κάτι που προκαλεί ήδη αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης
Τα 6 γιατί του Γ. Παπακωνσταντίνου για την περαίωση
Αντιδρούν όλοι στην περαίωση-τη χαρακτηρίζουν παράλογη και πανάκριβη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε