Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Απαγόρευση καπνίσματος: Τελικά είναι θέμα παιδείας – Πρωταθλητές στην παραβίαση του νόμου γιατροί και καθηγητές

Όχι μόνο μπαρ και εστιατόρια, αλλά νοσοκομεία, σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στην κορυφή των χωρών παράβασης του νόμου για το κάπνισμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, η γραμμή καταγράφει τα προβλήματα της εφαρμογής του νόμου καθώς και καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εργασιακούς χώρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η τηλεφωνική γραμμή «1142» του ΚΕΕΛΠΝΟ δέχθηκε 15.356 καταγγελίες.

Από αυτές οι 13.124 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι 1.189 κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, οι 741 κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα και οι 302 αεροδρόμια, σταθμούς κ.λπ. 302. Το 45% των καταγγελιών αφορούν στην Αττική και το 20% στην κεντρική Μακεδονία.

Κάπνισμα σε σχολεία και νοσοκομεία

Εκτός από τα μπαράκια και τα εστιατόρια που καταλαμβάνουν την πρωτιά με μεγάλη διαφορά, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι χώροι εργασίας του Δημόσιου τομέα με 462 καταγγελίες.

Δραματικός είναι και ο αριθμός για κάπνισμα σε νοσοκομεία (219) και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας που δεν εφαρμόζουν το νόμο, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (201) που καπνίζουν στο γραφείο των καθηγητών και τον προαύλιο χώρο.

Επιπλέον, έγιναν 170 καταγγελίες για νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, 54 για υπουργεία, 51 για αστυνομικά τμήματα και 32 για δημόσιες τράπεζες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε