Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Απαγορεύτηκε η χρήση αίματος από περιοχές με τον ιό του Νείλου – 34 τα κρούσματα

Στα 34 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ένα 12χρονο κορίτσι ανάμεσά τους, ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Οι αρχές όμως τέθηκαν σε συναγερμό για το αίμα.

Στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώθηκε ότι διαγνώσθηκαν εργαστηριακά ακόμη δυο κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας το σχετικό αριθμό στα 34. Όπως έγινε γνωστό, τα δύο νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 12χρονο κορίτσι από το νομό Πέλλας, στο οποίο διαγνώστηκε άσηπτη μηνιγγίτιδα που προκλήθηκε από τον εν λόγω ιό νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη, ένα άτομο από τους 9 ασθενείς που έχουν ταυτοποιηθεί με τον ιό, πήρε εξιτήριο ενώ οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο νοσοκομείο Βέροιας ταυτοποιήθηκε ο ιός στους 6 από τους 9 ασθενείς με εγκεφαλίτιδα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους δύο ηλικιωμένοι και έχουν μολυνθεί 20 άνθρωποι στη βόρεια Ελλάδα από τη νόσο που εξαπλώνουν τα κουνούπια, ενώ έχουν νοσηλευτεί με εγκεφαλίτιδα συνολικά 36 άτομα.

Σε αιμοεπαγρύπνηση οι αρχές

Μετά τα συνεχόμενα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Μακεδονία, οι αρχές ανακοίνωσαν πως βρίσκονταν σε αιμοεπαγρύπνση. Αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί, μέχρι να γίνει μοριακός έλεγχος, αίμα που συλλέχθηκε στις τελευταίες δυο εβδομάδες από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να μπουν σε «καραντίνα» αιμοδότες που είχαν επισκεφθεί την περιοχή.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε συνέχεια της εισήγησης της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας άρχισε την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων αιμοεπαγρύπνησης:

i. Ενημέρωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ii. Οδηγίες για επαγρύπνηση των κλιμακίων αιμοληψίας για την αξιολόγηση των υποψηφίων αιμοδοτών σε όλη τη χώρα

iii. Αποκλεισμός από αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, από την ημέρα προσέλευσης στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας, υποψηφίων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επεσκέφθησαν ακόμη και για μία ημέρα, τις περιοχές που σημειώθηκαν τα κρούσματα λοίμωξης ΔΝ.

iv. Αποκλεισμός χρήσης των μονάδων αίματος που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και συλλέχθηκαν κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες μέχρι να εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος του ιού.

v. Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό 15 ημέρες μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

vi. Ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών ώστε οι χρόνια μεταγγιζόμενοι ασθενείς, όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, να μην κινδυνεύσουν από μετάδοση του ιού.

Ηδη σε πολλές νομαρχίες της βόρειας Ελλάδας αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι ψεκασμοί για όσο χρειαστεί παρά το γεγονός οτι η περίοδος των ψεκασμών έχει λήξει. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα καταπολέμησης κουνουπιών στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής και Λάρισας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο νομό Ημαθίας. Επίσης στο σύνολο των εκτελούμενων έργων δίνεται πλέον έμφαση στην αστική καταπολέμηση για την αντιμετώπιση του γένους Culex που ενέχεται στην διάδοση του ιού του ΔΝ με αυξημένη ένταση στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα εγκεφαλίτιδας.


Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Σε 21 άτομα ταυτοποιήθηκε ο ιός του Δ. Νείλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε