Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Απαξίωση για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δείχνει έρευνα της Public Issue

Απαξίωση για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δείχνει έρευνα της Public Issue
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.03.2010 | 07:51
Πρώτη δημοσίευση: 13.03.2010 | 07:51

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δύο μεγάλα κόμματα κρούει έρευνα της Public Issue για ΣΚΑΙ και Καθημερινή, καθώς ένας στους δύο πολίτες θεωρούν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι - ή θα ήταν-  “η καλύτερη κυβέρνηση”.

Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες για το ποιο κόμμα θα ήταν καλύτερη κυβέρνηση , το 48% των πολιτών απαντούν "κανένα από τα δύο" μεγάλα κόμματα. Το 38% απαντά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενώ μόνο 6% επιλέγουν τη ΝΔ.

Παράλληλα, το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 18% της ΝΔ απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Ωστόσο το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν δυσαρεστημένοι. 

Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ένας στους δύο Έλληνες - το 49% - θεωρεί καταλληλότερο το Γ. Παπανδρέου, ενώ μόνο 19% θεωρουν καταλληλότερο τον Αντώνη Σαμαρά . Κανείς από τους δύο, απαντά το 22%.

Στην πρόθεση ψήφου το 47,5% απαντά ΠΑΣΟΚ, το 30,5% ΝΔ, το 7,5% ΚΚΕ, το 6% ΛΑΟΣ και το 5% ΣΥΡΙΖΑ. Αυξημένο ωστόσο κατά έξι μονάδες από το προηγούμενο "Βαρόμετρο". είναι το ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν την αποχή, ή το λευκό/ άκυρο. Ενώ το Φεβρουάριο, το ποσοστό ήταν 17%, το Μάρτιο έχει ανέλθει στο 23%. 

Από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι επιλέγουν λευκό ή αποχή, το 20% προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το 17% από το ΠΑΣΟΚ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι 3%. Το 53% των ψηφοφόρων είτε επέλεγε ήδη λευκό ή αποχή, είτε δε θέλησε να δώσει απάντηση.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 66% κρίνει θετικά το Γιώργο Παπανδρέου και το 30% τον κρίνει αρνητικά. Το 55% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά και το 37% αρνητική. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λαμβάνει το 46% των θετικών εκτιμήσεων και το 48% των αρνητικών. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 35% των θετικών εκτιμήσεων και το 59% των αρνητικών. Τέλος, το 30% κρίνει θετικά την Αλέκα Παπαρήγα και το 64% την κρίνει αρνητικά.

Σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο του Φεβρουαρίου η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι πεσμένη κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης 13 ποσοστιαίες μονάδες και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δύο. Η δημοτικότητα της ΓΓ του ΚΚΕ έχει ανέβει κατά μία μονάδα και του αρχηγού του ΛΑΟΣ δεν έχει κάποια μεταβολή.

Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη πανελλαδικά το διάστημα 3-8 Μαρτίου και το δείγμα ήταν 1.006 άτομα.   Διαδώστε αυτό το άρθρο