Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Απαλλαγή καταβολής τελών στους κρατικούς αερολιμένες

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η αύξηση των πτήσεων, τακτικών, τσάρτερς και εμπορικών, προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

Θα επαναληφθεί και φέτος το μέτρο της απαλλαγής καταβολής τελών στους κρατικούς αερολιμένες, πλην του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το οποίο εφαρμόστηκε και πέρυσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του τουρισμού.

Πρόκειται για το λεγόμενο Τέλος Χρήσης Αερολιμένος, ΤΧΑ, που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες ως ανταπόδοση των υπηρεσιών που τους παρέχονται κατά τη διαδικασία προσγείωσης, στάθμευσης και απογείωσης των αεροσκαφών. Το τέλος αυτό δεν αφορά το λεγόμενο Σπατόσημο (Τέλος Ανάπτυξης Αεροδρομίων) και άλλους φόρους, οι οποίοι καταβάλλονται κανονικά από τις αεροπορικές εταιρείες.

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η αύξηση των πτήσεων, τακτικών, τσάρτερς και εμπορικών, προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά και στην ενίσχυση του τουρισμού που για την Ελλάδα αποτελεί τη “βαριά της βιομηχανία”.

Το ύψος του Τέλους Χρήσης Αερολιμένος, το οποίο με υπουργική απόφαση τελικά δεν καταβάλλεται, εξαρτιόταν από πολλούς παράγοντες, όπως για ποιο αεροδρόμιο πρόκειται, ο τύπος και το μέγεθος του αεροσκάφους, η διάρκεια παραμονής του στο αεροδρόμιο, ακόμη και η ημέρα προσγείωσης και απογείωσης του αεροσκάφους.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία από 1ης Απριλίου 2011 έως και 31 Δεκεμβρίου 2011 δεν θα καταβάλλονται τέλη προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής αεροσκαφών (ελαφρών και μη) σε όλα τα κρατικά αεροδρόμια της Ελλάδας, εκτός από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Κατά την περυσινή περίοδο το μέτρο εφαρμόστηκε από την 1η Απριλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για την ενίσχυση και του χειμερινού τουρισμού στο διάστημα από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου 2011 το συγκεκριμένο τέλος καταβαλλόταν κατά το ήμισυ από τις αεροπορικές εταιρείες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε