Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Απειλούν με νέες απεργίες οι ναυτεργάτες

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που συνεδρίασε σήμερα, προειδοποιεί επίσης με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 18 Μάιου.

H άμεση υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτεργατών για το 2010 και το 2011, η άρση της πολιτικής επιστράτευσής τους και η απορρόφηση των ανέργων ναυτικών, είναι μερικά από τα βασικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία προανήγγειλε 24ωρη απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για τις 11 Μάιου, συμμετέχοντας παράλληλα στη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που συνεδρίασε σήμερα, προειδοποιεί επίσης με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 18 Μάιου, εάν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί η υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους ναυτεργάτες.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου η ΠΝΟ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας – ο οποίος είχε πάρει και εντολή από τον υπουργό λόγω πλειοψηφικής παρουσίας έως τότε στον ακτοπλοϊκό στόλο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις – συμφώνησαν για αύξηση 1,5% στους ναυτεργάτες για το 2010 και 1% για το 2011.

Μετά τη συμφωνία όμως που επετεύχθη και δεν είχε ακόμα επικυρωθεί από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, αποχώρησε από το ΣΕΕΝ η ακτοπλοϊκή εταιρεία Aegean Speed lines, ενώ επέστρεψαν στην άλλη Ένωση των ακτοοπλόων, την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) από την οποία είχαν αποχωρήσει το Δεκέμβριο του 2010 η ΑΝΕΚ και η Ηellenic Seaways, με αποτέλεσμα να αλλάζει και πάλι ο συσχετισμός δυνάμεων στον ακτοπλοϊκό στόλο.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία της ακτοπλοΐας, σε σχέση με την άλλη ένωση, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και η πολιτική ηγεσία του ΥΘΥΝΑΛ, που εμφανίζεται προβληματισμένη, καλείται πλέον να δώσει λύση στο θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτεργατών, μέσω των νομικών συμβούλων του υπουργείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε