Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Απελευθέρωσαν τους όμηρους πολίτες στο λιμάνι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι αγρότες άφησαν να φύγουν τα φορτηγά και τα ΙΧ που είχαν εγκλωβιστεί για περισσότερες απο 9 ώρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον των αγροτικών μπλόκων. Δείτε ποιά σημεία παραμένουν κλειστά.

Αποκλεισμένοι μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας παρέμειναν για περισσότερες απο 9 ώρες οι οδηγοί φορτηγών και αυτοκινήτων που αποβιβάστηκαν από το πλοίο “ΤΣΑΜΠΙΟΝ” της ΑΝΕΚ, που προερχόταν από την Ιταλία. Δεκάδες τρακτέρ αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν στο λιμάνι χωρίς ωστόσο να έχουν κλείσει την είσοδο του λιμανιού.

Το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να κριθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή θα συναντηθεί με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών. Στη συνάντηση δεν θα συμμετέχουν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών μετά απο απόφαση που πήραν. Κατά τη συνάντησή τους με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες αποφάσισαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό, και η ενίσχυση του εισοδήματος τους. Έτσι, στην αυριανή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα δύο μπλόκα καθώς και άλλα οχτώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα παραβρεθούν. 

Την ίδια ώρα οι αγρότες από 10 μπλόκα των Γρεβενών δεσμεύτηκαν να ανοίξουν τους δρόμους έως ότου συναντηθούν με την υπουργό.
 
Τη Δευτέρα, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προγραμματίζουν να κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία και να συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα γίνεται ο διήμερος διάλογος για το Αγροτικό.
Περιοδεία στα μπλόκα Κάστρου, Αλαμάνας και Νίκαιας πραγματοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα. Οπως είπε στους αγρότες «Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε όλα χάσει». Χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», υπογραμμίζοντας ότι «τα αιτήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο. Το μόνο που μένει είναι να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα αιτήματα». Μιλώντας στους αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου είπε πως κανένας δεν κλείνει τους δρόμους για πλάκα. “Μας είπαν ότι οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν και σπίτια. Όχι δεν ζημιώνεται ο λαός. Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ωφελείται και θα ωφεληθεί περισσότερο αν έχουν αποτέλεσμα. Ο αγώνας πρέπει να έχει και αλληλεγγύη, αλλιώς είναι αδύναμος. Ταλαιπωρία δεν είναι μια παράκαμψη. Ταλαιπωρία δεν είναι να είσαι άνεργος; Ταλαιπωρία δεν είναι οι ακριβές τιμές στο σουπερμάρκετ; Και στο τέλος, τέλος ας λύσουν τα προβλήματα”.

Βολές εναντίον του ΚΚΕ για τους αγρότες εξαπολύει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. (Διαβάστε τη σχετική είδηση

Που παραμένουν τα μπλόκα: 

Μακεδονία
Την απόφασή τους να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους στον κόμβο Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού Σερρών -Καβάλας, πήραν, μετά από σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου και οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδός Σερρών- Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού, λόγω της κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αποφάσισαν οι αγρότες της ΟΑΣ και ΟΔΑΣ.
Ανοιχτή θα είναι και η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας.

Για λίγες ώρες ανοίγουν τα τέσσερα μπλόκα του νομού Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, στα διόδια Μαλγάρων, στα “Πράσινα Φανάρια”, στη Νέα Χαλκηδόνα, στα Βρασνά τα τρακτέρ αποσύρρονται για μία έως δύο ώρες και ο δρόμος ανοίγει. Μετά ξανακλείνουν για αρκετή ώρα.

Αμετακίνητοι από τα μπλόκα τους δηλώνουν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών από τον Προμαχώνα. “Καλούμε την υπουργό να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Της υπενθυμίζουμε τις συχνές παρουσίες της στην Νομαρχία Σερρών, τις υποσχέσεις της, που η ίδια μας έδινε, τις φράσεις της ότι αυτά που σας δίνουν είναι ψίχουλα” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια επιστολή οι αγρότες καλούν τη Βουλγαρική κυβέρνηση να αποσύρει την προσφυγή της σε ευρωπαϊκά όργανα και επισημαίνουν ότι “το άνοιγμα των συνόρων για τρεις ώρες έγινε μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους”.

Στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες τονίζουν ότι θα ανοίγουν τα σύνορα δύο ώρες κάθε μέρα για τα ευπαθή προϊόντα.

Οι υπόλοιπες μεθοριακές διαβάσεις στην Κρυσταλλοπηγή, Νίκη, Δοϊράνη, Ευζώνους, και Ορμένιο ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα
 
Στην Καβάλα στην Εγνατία οδό στο κόμβο της Χρυσούπολης οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν κλειστούς τους δρόμους. Κλειστή σε δύο σημεία, εξακολουθεί να παραμένει η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. 

Στις περιοχές που κλείνουν οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών ή από το παλιό οδικό δίκτυο. Αποκλεισμένος είναι και ο κόμβος Βογατσικού στην εθνική Θεσσαλονίκης- Καστοριάς, όπου η κίνηση διακόπτεται κατά διαστήματα.

Οι αγρότες παραμένουν και την παλιά εθνική Σερρών-Καβάλας στην Αμφίπολη. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και από τον κόμβο της Τρίγλιας στην Χαλκιδική, όπου υπάρχει επίσης, συγκέντρωση τρακτέρ. 

Τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στα Γρεβενά και στη γέφυρα Σερβίων-Κοζάνης. Την απόφαση τους να αποκλείσουν, επ’ αόριστον από το Σάββατο το Τελωνείο Ορμενίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες του βορείου Έβρου. Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεθοριακό σταθμό Κήπων και στο κόμβο Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Πελοπόννησος
Είναι ανοιχτά πλέον οι δρόμοι καθώς αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγρότες.

Θεσσαλία
Κλιμακώνεται όμως και ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών με επίκεντρο τον νομό Λάρισας, καθώς από την Τετάρτη  μπήκαν στο ”χορό” των κινητοποιήσεων και οι αγρότες που συντάσσονται με την Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας. Ήδη οι αγρότες βρίσκονται στον κόμβο Πλατυκάμπου και την Μελούνα Τυρνάβου, με αγροτικά μηχανήματα τα οποία και παρέταξαν στο οδόστρωμα.

Ωστόσο, οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ στο πλάι του δρόμου. Άφησαν πάντως να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο στα αιτήματα τους, μπορεί να αναθεωρήσουν την στάση τους. 

Στον ανατολικό άξονα, στον κόμβο Πλατυκάμπου συγκεντρώνονται αγρότες από τους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, στην Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου-Λυγαριάς. Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και ο Αχελώος βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Ενώ γενικά, το αγωνιστικό πλαίσιο διαμορφώνεται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση του αιτήματος της αποπληρωμής των αγροτών από τα χρήματα που δικαιούνται.

Στο μεταξύ σταθεροί παραμένουν στις θέσεις του οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας που έχει συνταχτεί με την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και η κυκλοφορία γίνεται από παράδρομους.
 
Στερεά Ελλάδα

Στη Φθιώτιδα τα
μπλόκα θα παραμείνουν, όπως αποφάσισαν οι αγρότες, και λένε στο ΝewsIt.gr ότι θα τα ενισχύσουν με κάθε δυνατό τρόπο. 

‘’Πλέον αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού στις εκπλήρωσεις των αιτημάτων μας’’ λέει στο NewsIt.gr o K. Ταμπρούλης αγρότης από την Φθιώτιδα. ‘’Ενισχύουν τα μπλόκα και στην Λαμία οι αγρότες, με επιπλέον τρακτέρ από τον Μόλο. Μετά την γενική συνέλευση τους εξέδωσαν ψήφισμα και ανακοίνωσαν πως θα κλείσουν σήμερα και τους παραδρόμους της εθνικής οδού στην Λαμία” όπως ανέφερε ο Δημήτρης Δημογιάννης αγρότης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής.
 
Οι αγρότες έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους την Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας και στην Αλαμάνα. Αποκλεισμένη είναι επίσης η περιφερειακή εθνική οδός Λαμίας – Λειβαδιάς στο 72ο χιλιόμετρο. Από το Κάστρο ο αγρότης, Γιώργος Τακμάκης αναφέρει πως άλλα 60 τρακτέρ μπήκαν στον αγώνα από την Μαλεσίνα τον Ορχομενό και τον Αγ.Δημήτριο. Σήμερα στην επόμενη συνάντηση τους οι αγρότες θα αποφασίσουν για τον κλείσιμο των παραδρόμων και στην δική τους περιοχή.
 
Η κίνηση από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα γίνεται μέσω Θηβών, Λειβαδιάς, Άμφισσας και Λαμίας. Κλειστός από την Τετάρτη και ο κόμβος της Χαλκιδώνας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. 

Παρέμβαση εισαγγελέα στις Σέρρες

Με έγγραφο της η εισαγγελέας Σερρών, Ιωάννα Κατσή έδωσε παραγγελία στην αστυνομική διεύθυνση του νομού να σχηματίζονται δικογραφίες σε βάρος των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους, καθώς η παρακώληση συγκοινωνιών είναι αδίκημα και πρέπει να ενεργοποιείται το αυτόφωρο.

Η εισαγγελέας αναφέρεται ιδιαίτερα στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα. 

Ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η μήνυση κατά των δραστών είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και δεν απέκλεισε να γίνουν συλλήψεις ανάλογα με την περίσταση.

Να αφήσει τις επικοινωνιακές φιέστες ο πρωθυπουργός

Αγωγή της Βουλγαρίας κατά Ελλάδας για τα μπλόκα

Επιμένει στο διάλογο η κυβέρνηση αλλά με άδεια ταμεία

Θεσσαλονίκη: “Να δοθεί λύση στις αγροτικές κινητοποιήσεις” 

Η ντροπή των αγροτών είναι η φάτσα μας στον καθρέφτη : Οι έγκλειστοι αποκλείουν

Ταξιδιωτική οδηγία της Ρουμανίας για την Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε