Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Απεργία ΠΝΟ: Αιχμές του υπ. Ναυτιλίας και έκκληση για διάλογο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην επιστολή της ΠΝΟ, προς τον υπουργό, Π. Κουρουμπλή, τον οποίο κατηγορούν για «δήθεν» δεσμεύσεις υπέρ της λύσης των προβλημάτων τους, αλλά και για το γεγονός ότι προσπαθεί να τους φέρει απέναντι από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο ζητά από την διοίκηση της ΠΝΟ να λάβει υπόψη της και το δικαίωμα άλλων πληθυσμιακών ομάδων «εκτός βέβαια και αν οι σκοποί της είναι άλλοι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Σε μια περίοδο δύσκολη για όλους και ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά και για τους νησιώτες παραγωγούς με ευπαθή προϊόντα, ο διάλογος είναι η λύση», υποστηρίζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο δεν μπορεί να εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους της στάσης της ΠΝΟ.

«Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει η αδιάλλακτη στάση της ΠΝΟ που συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όχι μόνο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, αλλά ζητάει να συνεχιστεί και ο διάλογος, για να βρεθεί οριστική λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση απέρριψε από την πρώτη στιγμή τον βασικό λόγο κινητοποίησης της ΠΝΟ. Το ενδεχόμενο δηλαδή αύξησης του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος των κατωτέρων πληρωμάτων και των αξιωματικών, από 10% και 15% που είναι σήμερα, μέχρι και το 45%, δηλαδή την ενδεχόμενη εξομοίωσή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συζήτηση περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%, ωστόσο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανειλημμένως, τόσο σε προφορικό επίπεδο όσο και με γραπτές ανακοινώσεις, διαβεβαίωσε την ΠΝΟ, πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην επιβληθεί ούτε και αυτό το 3%, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ΠΝΟ ξαφνικά θέτει τα προβλήματα που απασχολούν τους ναυτικούς εδώ και δεκαετίες, ζητώντας άμεση λύση. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός πρότεινε να ξεκινήσει ο διάλογος ξεχωριστά για κάθε θέμα, παρουσία του συναρμόδιου ανά ζήτημα υπουργού, αποδεικνύοντας έτσι το σεβασμό που έχουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΝΑΝΠ απέναντι στα προβλήματα του Έλληνα ναυτικού.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί από τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες κινητοποιήσεις των ναυτικών, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε να επιστρέψει τους μαθητές που «εγκλωβίστηκαν» στην Κρήτη, αεροπορικώς, όπως επίσης προσπαθεί να δώσει λύση και στα προβλήματα που σχετίζονται με άλλες κοινωνικές ομάδες όπως είναι η διάθεση προϊόντων από τους αγρότες.

«Για το λόγο αυτό καλούμε εκ νέου την ΠΝΟ να επανεκτιμήσει τη στάση της και να προσέλθει σε διάλογο» καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε