Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Απίστευτη σπατάλη εκατομμυρίων για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

243.000 φοιτητές, πανεπιστημιακά βιβλία για 600.000 άτομα. Επί δεκαετίες χάναμε εκατομμύρια για τα συγγράμματα στα πανεπιστήμια

Χορός εκατομμυρίων για τα συγγράμματα βρισκόταν σε εξέλιξη επί δεκαετίες στα πανεπιστήμια. Μπορεί οι φοιτητές που χρειάζονταν πανεπιστημιακά βιβλία να ήταν μόνο 243.000, οι αγορές όμως γίνονταν για 600.000 άτομα. Και όπως φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι 243.000 ενεργοί φοιτητές των πανεπιστημίων που ζήτησαν και πήραν εφέτος συγγράμματα δεν έκαναν… εκπτώσεις στις προτιμήσεις τους καθώς παρέλαβαν… 1.886.476 συγγράμματα για τις σπουδές τους.
 
Αυτά αποκαλύπτουν στοιχεία του ηλεκτρονικού προγράμματος «Ευδοξος» για την προμήθεια των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σε πολλά πανεπιστήμια το κόστος των συγγραμμάτων διαφέρει πολύ.
 
Ετσι, πολλά τμήματα χρυσοπληρώνουν συγγράμματα για το ίδιο μάθημα, καθώς οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τουλάχιστον δύο «πακέτα» συγγραμμάτων που προτείνουν οι διδάσκοντες (και συχνά συγγραφείς οι ίδιοι). Πολλά από αυτά τα πακέτα περιλάμβαναν περισσότερα από 10 βιβλία και προσφέρονταν ως πρώτη επιλογή.
 
Οπως ανακοινώθηκε μάλιστα, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών οι φοιτητές επέλεξαν «πακέτο» συγγραμμάτων με κόστος 1.138 ευρώ ανά έτος, ενώ στην Ιατρική Πάτρας οι φοιτητές επέλεξαν άλλο «πακέτο» με κόστος 318 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω διαβιβάστηκε τελικά στα πανεπιστήμια εγκύκλιος που αναφέρει ότι οι διδάσκοντες θα πρέπει να προτείνουν μόνο ένα σύγγραμμα ή πακέτο συγγραμμάτων και ένα βοήθημα.
 
Πολλοί μπαίνουν στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά λίγοι βγαίνουν. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία του «Ευδοξου» που ανακοινώθηκαν πολλοί σπουδαστές των ΤΕΙ εγκαταλείπουν τις σπουδές τους από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για παράδειγμα στα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων της περιφέρειας (πλην μεγάλων αστικών κέντρων), ενώ στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, στο 3ο εξάμηνο υπέβαλαν τις αντίστοιχες αιτήσεις μόνον 6. Πρόκειται για τμήματα που τελικά υπολειτουργούν και αποτελούν τους πρώτους υποψηφίους για την εφαρμογή του… Καλλικράτη στην ανώτατη εκπαίδευση.
 
Πάντως, συνολικά σαράντα με πενήντα Τμήματα ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ότι θα κλείσουν, θα συγχωνευθούν ή θα αλλάξουν επιστημονικό αντικείμενο πριν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα της χώρας το 2013-2014.
 
Μεταξύ των Τμημάτων που τα ερχόμενα χρόνια θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας είναι και πανεπιστημιακά, καθώς τρεις ξενόγλωσσες φιλολογίες της χώρας (Ιταλική, Ισπανική, Γαλλική) είχαν εφέτος κενές θέσεις ή εισακτέους με βαθμολογία λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 5. Για τις περιπτώσεις αυτές μελετάται η λύση των συγχωνεύσεων και η δημιουργία π. χ. Τμήματος Λατινογενών Σπουδών.
 
Οπως ανακοινώθηκε, το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος». Κατά γενική ομολογία φοιτητών, καθηγητών και λοιπών εμπλεκομένων η προσπάθεια ήταν απολύτως επιτυχημένη και έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια. Η υπουργός παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η προσπάθεια ήταν απολύτως επιτυχημένη καθώς ελαχιστοποιήθηκε η γραφειοκρατία και οι σχετικές διαδικασίες παρακολουθήθηκαν μέσω των σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 
Πόσοι πήραν, πόσοι ζήτησαν
Φοιτητές που δημιούργησαν λογαριασμό στο σύστημα: 265.976
Φοιτητές που έκαναν δήλωση και παρέλαβαν συγγράμματα: 242.444
Συγγράμματα που παρελήφθησαν: 1.886.476
Τμήματα που συμμετείχαν: 488
Εκδότες / Αυτοεκδότες: 1.003
Συγγράμματα που καταχωρήθηκαν στη βάση του Ευδόξου: 31.698
Μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα: 42.595
Πιστοποιημένα σημεία διανομής: 915
Συσχετίσεις Εκδοτών με σημεία διανομής: 6.598
Μέγιστος αριθμός παραδόσεων ανά δευτερόλεπτο: 10 βιβλία ανά δευτερόλεπτο
 
Ηλεκτρονικά βιβλία και φοιτητές (μελέτη σε 2.200 τελειόφοιτους φοιτητές)
* Το 69,48% των φοιτητών έχει δει και γνωρίζει τι είναι αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό αναγνώστη.
* Μόλις το 0,71% των φοιτητών χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικό αναγνώστη.
* Το 17,74% δεν γνωρίζει τι είναι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης.
* Το 81,51% των φοιτητών δείχνει προτίμηση στο έντυπο βιβλίο έναντι του ηλεκτρονικού.
* Το 62,46% των φοιτητών συμφωνεί με την άποψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα βιβλία των σπουδών θα είναι ηλεκτρονικά.
* Το σημαντικότερο πλεονέκτημα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου για το 47,17% των φοιτητών είναι η άμεση πρόσβαση στα βιβλία.
* Το 65,90% των φοιτητών αναφέρει ότι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ότι είναι κουραστικό στην ανάγνωση.
* Το 28% μόνον των βιβλίων επαναχρησιμοποιείται μετά την επιτυχή εξέταση στο αντίστοιχο μάθημα.
* Το 80% των φοιτητών είναι ευχαριστημένο από το σύστημα Εύδοξος όσον αφορά στην έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11.
 
 
Πηγή: “Το Βήμα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε