Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απλοποιούνται οι πολεοδομικές διαδικασίες με νομοσχέδιο

Απλοποιούνται οι πολεοδομικές διαδικασίες με νομοσχέδιο

Ο κ. Μανιάτης έκανε αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών του προγράμματος, που “τρέχει” ήδη από την 1η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτό ως το τέλος Μαρτίου.

Συνολικό ανασχεδιασμό και απλοποίηση πολεοδομικών κανονισμών, με στόχο την κατά προτεραιότητα διευκόλυνση παρεμβάσεων ενεργειακής θωράκισης στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ Οίκον” ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, έχει ήδη δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας για το σκοπό αυτό. Τελικός στόχος, με βάση και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Το ΥΠΕΚΑ έχει συγκροτήσει επίσης ομάδα υποστήριξης για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Μανιάτης έκανε αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών του προγράμματος, που “τρέχει” ήδη από την 1η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτό ως το τέλος Μαρτίου. Ήδη πάντως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από την αγορά καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Ενδεικτικά, σε μια από τις τέσσερις τράπεζες που συμμετέχουν σε αυτό, οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ κατ Οίκον αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο περίπου του συνόλου των αιτήσεων για χορηγήσεις δανείων που κατατίθενται στο δίκτυο των υποκαταστημάτων της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το 80 % των αιτήσεων προβλέπεται να κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας ενώ ώθηση αναμένεται και από το διαφημιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζουν οι τράπεζες.

Ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργείας για την θέρμανση κατοικιών από την Φινλανδία υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες ενώ η δαπάνη για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 2 δις ευρώ το χρόνο. Άρα, με εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25 % στη θέρμανση από ενέργειες θερμομόνωσης, σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι το 89% των κτηρίων κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, ημερομηνία ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα, και μόνο με τη θερμομόνωσή τους μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια σε ποσοστό 42%.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον, ενισχύει για πρώτη φορά δράσεις ενεργειακής θωράκισης ιδιωτικών κατοικιών που χτίστηκαν πριν την 31.12.1979, χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις, χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια (ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος του υποψηφίου) για αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://exoikonomisi.ypeka.gr και στο 210 9797400.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε