Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΣΚΑΡ 2017· ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ Λίγα Σύννεφα 8 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Από 30 Απριλίου οι νέες συντάξεις θα πληρώνονται αμέσως

Από 30 Απριλίου οι νέες συντάξεις θα πληρώνονται αμέσως
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2012 | 17:49
Πρώτη δημοσίευση: 26.04.2012 | 17:32

Αυτόματα θα πιστώνεται, από 30 Απριλίου, αμέσως μετά την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, μέσω του ΟΠΣ-ΙΚΑ, ο λογαριασμός του συνταξιούχου με το ποσό της σύνταξης και τα αναδρομικά, όπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με την κατάργηση της χειρόγραφης διαδικασίας πληρωμής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, η πληρωμή του συνταξιούχου, μετά την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν θα καθυστερεί επιπλέον 2-3 μήνες, ενώ, όπως είναι προφανές, ο συνταξιούχος δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται το υποκατάστημα του ΙΚΑ, για να πληρωθεί χειρόγραφα.

Ειδικότερα, το νέο σύστημα πληρωμών συντάξεων θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε συνταξιούχους, που η σύνταξή τους υπολογίστηκε με χρόνο ασφάλισης μόνο ΙΚΑ και δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη από το ΙΚΑ. Η πιλοτική εφαρμογή κρίθηκε αναγκαία για την ποιοτική εξασφάλιση του έργου, το οποίο, στη συνέχεια, θα συμπεριλάβει όλους τους συνταξιούχους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπογραμμίζει ότι η νέα διαδικασία έχει πλεονεκτήματα όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά και για το ΙΚΑ, διότι:

- Αποδεσμεύεται ανθρώπινο δυναμικό από χειρόγραφες και διεκπεραιωτικές εργασίες και επιτρέπεται η ενασχόλησή του σε ουσιαστικές εργασίες για συντόμευση του χρόνου απονομών συντάξεων.

- Εξασφαλίζεται ο έλεγχος της ασφαλιστικής αλυσίδας «απονομή σύνταξης – πληρωμή – μεταβολή», ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα καταδολίευσης, κατά τη διαδικασία των πληρωμών.

Η συντόμευση του χρόνου πληρωμής συντάξεων, που επιτυγχάνεται με την ανωτέρω διαδικασία, υλοποιεί μέρος του στόχου για την επιτάχυνση της συνταξιοδοτικής διαδικασίας.

«Το επόμενο βήμα είναι η ψηφιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, πριν το 2001, που θα υλοποιηθεί, μέσω νέου ηλεκτρονικού συστήματος και στοχεύει στην παροχή δυνατότητας άμεσης απονομής κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και επικουρικής από το ΕΤΕΑΜ (ιδανικά σε 1 ημέρα από την οριστικοποίηση της ανακεφαλαίωσης της ασφαλιστικής ιστορίας). Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 από πόρους των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook