Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Από τα ταμεία η χορήγηση φαρμάκων για διακοπή του καπνίσματος

Το ποσοστό συμμετοχής για καπνιστές με σοβαρά νοσήματα θα είναι 25% και 75% για όσους προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής, αλλά δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Την απόφαση να χορηγούνται τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος από τα Ταμεία σε όσους προσφεύγουν στα ιατρεία καπνίσματος, αλλά και σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα, όπως ισχαιμία του μυοκαρδίου, διαβήτης και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έλαβε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Οι γιατροί των δημόσιων ιατρείων διακοπής του καπνίσματος θα κρίνουν εάν θα πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα αυτά μέσω των ταμείων. Το ποσοστό συμμετοχής στη τιμή του φαρμάκου θα είναι 25%, όταν πρόκειται για καπνιστές με τα παραπάνω σοβαρά νοσήματα και 75% για όσους προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής, και δεν αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των ελέγχων και πρόσθεσε πως «συμμεριζόμαστε το πρόβλημα που προέκυψε με τα καταστήματα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το μέτρο εν μέσω οικονομικής κρίσης». Σύντομα, άλλωστε, θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα νεώτερα στοιχεία που αναφέρονται στις επιπτώσεις του καπνίσματος, με βάση αποτελέσματα νέων ερευνών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν, την Τρίτη, από τους επιστήμονες στο υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το πρόγραμμα Help, το οποίο προσπαθεί ουσιαστικά να αποτρέψει το κάπνισμα στις νεότερες ηλικίες.

Οι επιστήμονες, αναφερόμενοι σε έρευνα που έγινε σε 1.600 έγκυες στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαπίστωσαν ότι το 95% των εγκύων, παρότι δεν κάπνιζε, ήταν εκτεθειμένες στο παθητικό κάπνισμα, ενώ ανιχνεύθηκαν πολλές ουσίες του τσιγάρου σε έγκυες που δεν ήταν καπνίστριες.

Ο ερευνητής κ. Κ. Βαρδαβάς εξήγησε πως η έκθεση στον καπνό, όταν κάποιος βρίσκεται στο αυτοκίνητο, είναι η πιο μεγάλη πηγή έκθεσης για τις εγκύους, καθώς ακόμη και με ανοιχτό το παράθυρο οι επιπτώσεις του καπνού σε οποιονδήποτε επιβάτη, είναι μεγαλύτερες από ό,τι μέσα σε ένα μπαρ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιωτης Μπεχράκης επανέλαβε ότι είμαστε οι πρώτοι καπνιστές στον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις γυναίκες, οι οποίες υπολογίζεται ότι καπνίζουν σε ποσοστό πάνω από 30% στη χώρα μας. Παρουσιάζοντας στοιχεία της Eurostat, έδειξε ότι καταγράφεται μια μείωση 10% στους άνδρες καπνιστές και μια αύξηση 20% στις γυναίκες καπνίστριες τα τελευταία χρόνια.

Διαπίστωσε ακόμη, ότι στην Ευρώπη καπνίζουν περισσότερο οι φτωχότεροι, αλλά στην Ελλάδα οι πλουσιότεροι.

Στο χώρο της εργασίας, το 76% των εργαζομένων στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου στους χώρους εργασίας του, ενώ μόλις το 39% δεν εκτίθεται στην Ελλάδα. Στους χώρους διασκέδασης και στα μπαρ, το 78% των θαμώνων υποβάλλονται σε υποχρεωτικό κάπνισμα ακόμα και αν δεν είναι καπνιστές οι ίδιοι και το 72% στα ελληνικά εστιατόρια.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να απαγορευθεί το κάπνισμα στην χώρα καθώς ξεπερνά το 82%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Μπεχράκης αναφερόμενος και στην μέτρηση των μικροσωματιδίων σε 150 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο άλλης μελέτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξήγησε ότι η ρύπανση που βρέθηκε ήταν τραγικά υψηλή. «Πήραμε ανθρώπους τους οποίους εκθέσαμε στο παθητικό κάπνισμα και μετρήσαμε τι συνέβαινε πριν και μετά όπου διαπιστώσαμε ότι η αναπνευστική του ευκαιρία μειώθηκε. Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση των μη καπνιστών στον χώρο της δουλειάς τους τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης ανιχνεύθηκε στα ούρα τους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε