Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Από το 2008 ήταν ανασφάλιστος ο 44χρονος που έχασε την ζωή του στο υπ. Εργασίας

O άτυχος εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1998 έως το 2004 και εν συνεχεία μέχρι το 2008 εργαζόταν σαν αυτασφαλιζόμενος. Από το 2008 όμως και μετά δεν καλύπτονταν από κάποιο ασφαλιστικό φορέα.

Από το 2008 εργαζόταν ανασφάλιστος, ο 44χρονος Αιγύπτιος Ασίζ Εμάντ, που βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων που στεγάζεται σε κτίριο της οδού Κοραή.

Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, έδωσε – έστω και με τεράστια καθυστέρηση – εντολή για επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων επί των παραβάσεων και για άμεση εφαρμογή του άρθρου 68 του Ν. 3863/2009, όπου προβλέπεται, ο μέγιστος αποκλεισμός για τρία έτη από δημόσιους διαγωνισμούς των εταιρειών που εμπίπτουν στη διάταξη.

‘Οπως τονίζεται, για το πρώτο 10μηνο του 2010 έχουν γίνει 772 έλεγχοι, έχουν υποβληθεί 168 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, έχουν επιβληθεί 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ και έχουν γίνει 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.

Το υπουργείο παραδέχεται οτι μετά τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε οτι ο άτυχος αιγύπτιος ήταν ανασφάλιστος.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβεβαιώνει ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας όλων των πτυχών του τραγικού περιστατικού, την πλήρη διαλεύκανσή του, η οποία αναμένεται άμεσα, θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το θάνατο του Αιγύπτιου εργαζόμενου καθαριότητας, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη και ανενόχλητη εργοδοτική αυθαιρεσία, ειδικότερα στον χώρο της καθαριότητας και υπενθυμίζει ότι η Συνομοσπονδία και τα συνδικάτα έχουν κάνει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.

Η ΓΣΕΕ καλεί τέλος το Υπουργείο Εργασίας το ΣΕΠΕ και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα στην τιμωρία των υπευθύνων και στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και τη φροντίδα της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα Newsit: “Βαρέλι χωρίς πάτο” η ανασφάλιστη εργασία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε