Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αποφεύχθηκε η οικολογική καταστροφή στον Άραχθο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε κατάφεραν οι αρχές να σώσουν τον ποταμό Άραχθο και το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου από τη ρύπανση λόγω διαρροής πετρελαίου μαζούτ.

Η διαρροή προκλήθηκε από τις δεξαμενές του -εγκαταλελειμμένου από το 1998- εργοστασίου χυμοποίησης «Εσπερίδα». Όσο πετρέλαιο είχε απομείνει στις δεξαμενές δεν είχε απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή. Αμέσως σήμανε συνεγερμός στις αρχές καθώς η περιοχή απειλήθηκε με οικολογική καταστροφή.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση προκειμένου να εμποδιστεί το πετρέλαιο να φτάσει στον Αμβρακικό Κόλπο, όπου εκβάλει ο Άραχθος αλλά και στον κάμπο της Άρτας μέσω των αρδευτικών καναλιών. Στην προσπάθεια απομόνωσης του μαζούτ και της λάσπης συνέβαλε η ΔΕΗ, διακόπτοντας την παροχή νερού από το φράγμα του Πουρναρίου, ώστε να μην διαρρεύσει το πετρέλαιο στις καλλιέργειες που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και στάλθηκαν επιθεωρητές προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν όπου υπάρχουν.

Από την περασμένη Παρασκευή, ειδική εταιρεία για παρόμοιες περιπτώσεις που κλήθηκε από την Θεσσαλονίκη, έχει αρχίσει την συγκέντρωση του μαζούτ από τα νερά του ποταμού και ήδη το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο πλήρως, ενώ αναμένεται το αργότερο τις επόμενες δύο μέρες να έχει ολοκληρωθεί ή συγκέντρωση όλου του μαζούτ.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι λόγω των βροχοπτώσεων που συνεχίστηκαν και σήμερα, δε δημιουργήθηκε πρόβλημα στις καλλιέργειες του κάμπου της Άρτας από την διακοπή του νερού.

Μέχρι τώρα τα αίτια της διαρροής του μαζούτ από το εργοστάσιο δεν έχουν διευκρινιστεί και όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται, χωρίς να αποκλείεται η δολιοφθορά. Με πρόχειρους υπολογισμούς η ποσότητα του μαζούτ που διέρρευσε από το εργοστάσιο ήταν περίπου 1.5 τόνος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε