Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Απογραφή τώρα… για να πάρετε την σύνταξη

Διορία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχουν 330.000 συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών για να απογραφούν και να συνεχίσουν κανονικά να εισπράττουν τη σύνταξή τους. Τι δικαιολογητικά χρειάζονται…
 

Από την 1η Νοεμβρίου οι συντάξεις του Ταμείου θα καταβάλλονται στους 300.000 δικαιούχους μέσω τραπεζών, ωστόσο δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές 30.000 άτομα που κατοικούν στις παραμεθόριες περιοχές.
 
Τo Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) προχωρεί στην απογραφή όλων των συνταξιούχων και «ξεσκονίζει» τα αρχεία, για να διαπιστωθεί αν έχουν υπάρξει παραβάσεις. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προέκυψε πως υπήρξαν έξι περιπτώσεις καταβολής σύνταξης σε… νεκρούς, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
 
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια ανάλογων ελέγχων στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται παράνομα συντάξεις.
 
Μάλιστα από τα πρώτα στοιχεία έχει προκύψει πως στο σύνολο των Ταμείων υπήρξαν 321 περιπτώσεις όπου οι συντάξεις καταβάλλονταν σε πρόσωπα που είχαν πεθάνει.
 
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα το «Εθνος» ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων ο Οργανισμός εκσυγχρονίζεται.
Προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στο «νοικοκύρεμα» του Ταμείου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».
 
Το Ταμείο ενημερώνει τους ασφαλισμένους πως «από την 1η Νοεμβρίου η σύνταξη θα πιστώνεται αποκλειστικά σε λογαριασμό, στην τράπεζα επιλογής του συνταξιούχου. Για την υλοποίηση του νέου συστήματος είναι σε εξέλιξη διαδικασία απογραφής τραπεζικών λογαριασμών, από τις 26 τράπεζες που συμμετέχουν στο Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ».
 
 
Στο απογραφικό δελτίο -που οφείλουν να καταθέσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου- οι συνταξιούχοι πρέπει να γράψουν μεταξύ άλλων το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνσή τους, τον ΑΦΜ και τον αριθμό της αστυνομικής τους ταυτότητας.
 
Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν πως ο λογαριασμός της τράπεζας πρέπει να είναι καταθετικός, ενώ μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.
 
Αν ο λογαριασμός είναι κοινός, πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της σύνταξης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ανήλικων τέκνων.
 
Σημειώνεται πως για την ενημέρωση των ασφαλισμένων θα αποστέλλεται κάθε τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα. Στο σημείωμα θα υπάρχει ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.
 
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου παραμένει σε ισχύ η ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα έχουν έκπτωση έως και 80% στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις.
 
Ποιες είναι οι απαραίτητες διαδικασίες
 
Υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το «απογραφικό δελτίο» και στη συνέχεια να το καταθέσουν σε μία από τις τράπεζες που αναφέρονται σε αυτό είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Στην τράπεζα, εκτός από το απογραφικό δελτίο, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
 
– Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
– Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος. Οσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να έχουν εκκαθαριστικό σημείωμα προηγούμενου έτους.
– Το βιβλιάριο της τράπεζας, αν έχουν ήδη λογαριασμό.
 
Σημειώνεται πως αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου. Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση, πρέπει να προσκομίζεται δικαστική απόφαση ορισμού συμπαραστάτη.
 
Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, χρειάζεται πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
 
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ακόμη να γνωρίζουν πως μετά την 1η Νοεμβρίου -ημερομηνία πρώτης πληρωμής- μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν τράπεζα ή λογαριασμό, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού στην υπηρεσία ΟΑΕΕ του τόπου κατοικίας. Ωστόσο δεν πρέπει να κλείσουν τον παλαιό λογαριασμό, αν δεν βεβαιωθούν ότι η σύνταξη κατατίθεται στον νέο.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε