Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αποκάλυψη Newsit: Πιέζουν για λύση στο Σκοπιανό οι ΗΠΑ

Απο τη συνάντηση Παπανδρεόυ- Δρούτσα με τον απεσταλμένο του OHE Μάθιου Νίμιτς, τον περασμένο Φεβρουάριο. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
– ‘Εχουν υποβάλλει ολοκληρωμένο σχέδιο που συναντά την αντίδραση των Σκοπίων
– Θα πιέσουν τον Γ. Παπανδρέου για μία ύστατη παραχώρηση, ώστε να κλείσει το θέμα
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit, ένας απο τους βασικούς λόγους που ο Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στις ΗΠΑ είναι το Σκοπιανό.

 

 
Οι διπλωματικές πηγές που αποκάλυψαν στο NewsIt το όλο θέμα δεν μας έχουν διευκρινίσει ακόμα το πλήρες σχέδιο επίλυσης του Σκοπιανού που προτείνει η αμερικανική πλευρά, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για σχέδιο στο οποίο οι Σκοπιανοί αντιδρούν έντονα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ζητηθεί απο την ελληνική πλευρά μία παραχώρηση ώστε να προσφερθεί στους Σκοπιανούς και να κλείσει το θέμα της ονομασίας.

Υπενθυμίζεται οτι, όπως είχε γράψει το NewsIt, τον περαμένο Ιούνιο, η αμερικανική πλευρά, με την κάλυψη του ΟΗΕ, έχει προτείνει το όνομα “Μακεδονία του Βαρδάρη”. Είναι ένα όνομα που σύμφωνα με τους διαπραγματευτές προσδιορίζει γεωγραφικά την ΠΓΔΜ, αφού την διαχωρίζει απο την Ελληνική Μακεδονία και τη Μακεδονία του Πιρίν. Αυτή την πρόταση όμως απέρριψαν οι Σκοπιανοί.

 
Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει πως είναι σειρά της Ελλάδος να προβεί σε υποχωρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, βρίσκεται στη Ν.Υόρκη και όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, θα συναντηθεί με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, ενώ τη Δευτέρα θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.  Δεν είναι γνωστό ακόμη αν στη Ν.Υόρκη θα μεταβεί ή όχι και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος πρίν απο μερικές ημέρες δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα ταξιδέψει στη Ν.Υόρκη.

Με τον κ. Νίμιτς θα συναντηθεί τη Δευτέρα και ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ περίεργα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ των Σκοπίων, επιχειρούν να “δυναμιτίσουν” το κλίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού τύπου, 20 φορτηγά με πινακίδες Σκοπίων, που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ της εθνικής οδού 90 χιλόμετρα έξω απο την Αθήνα υπέστησαν φθορές από διερχόμενους Έλληνες, που φέρονται πως επιτέθηκαν με πέτρες και δοκάρια στα οχήματα. Ένα δεύτερο δημοσίευμα, σε portal αυτή τη φορά, μιλά για έναν νεαρό Σκοπιανό που ήρθε το καλοκαίρι στη Μύκονο για διακοπές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημoσίευμα αυτό, ο νεαρός μετά τη γνωριμία του σε ένα club με μία Ελληνίδα, με την οποία κοιμήθηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε, διαπίστωσε την επόμενη μέρα πως του έλειπε το ένα νεφρό! Περισσότερα στοιχεία δεν αναφέρει το σκοπιανό portal, παρά μόνο πως η οικογένεια επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει το περιστατικό, προκειμένου να μην διαταράξει επιπλέον την υγεία του νεαρού που είναι σοκαρισμένος.
Οπως αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τα δύο φερόμενα περιστατικά, αναπαράγονται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ στα Σκόπια, αν και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν δεχτεί καμία καταγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Πιέσεις ΗΠΑ για να λυθεί το Σκοπιανό- Προτείνουν “Μακεδονία του Βαρδάρη”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε