Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποκατάσταση και στον δεύτερο πύργο του φρουρίου των Αιγοσθένων

Αποκατάσταση και στον δεύτερο πύργο του φρουρίου των Αιγοσθένων
Το δρόμο της αποκατάστασης παίρνει και δεύτερος πύργος από το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων, μετά την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης δομικής αποκατάστασής του.
Πρόκειται για το βορειοανατολικό πύργο του αρχαίου φρουρίου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ειδικά μετά το σεισμό του 1981. Το μνημείο είναι «ανοιχτό ερείπιο», όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχοντας σοβαρές γεωμετρικές παραμορφώσεις, ενώ τα νερά φτάνουν ως τα θεμέλιά του.
 
Η μελέτη δομικής αποκατάστασης του πύργου προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του μνημείου. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι μέσω μαθηματικού μοντέλου θα ελεγχθεί ποιες είναι οι κύριες περιοχές αδυναμίας του πύργου, προκειμένου να ενισχυθούν. Η πρόταση αναστήλωσης προβλέπει την αποξήλωση λίθων των τμημάτων που έχουν υποστεί παραμορφώσεις, η επανατοποθέτηση και η συμπλήρωσή τους.
 
Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση του νοτιοανατολικού πύργου του φρουρίου των Αιγοσθένων (έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ), που και αυτός εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα.
 
Το φρούριο των Αιγοσθένων, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία κάστρα, βρίσκεται στο μυχό του Κορινθιακού κόλπου και αποτελεί μέρος του οχυρωματικού συστήματος της Αττικής του 4ου αιώνα π.Χ. Χτίστηκε σε μια εποχή συμμαχίας των Αθηναίων με τους Μεγαρείς προς αντιμετώπιση των Θηβαίων για να οχυρώσει την σημαντική αρχαία πόλη των Μεγαρέων, Αιγόσθενα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε