Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Απολύσεις μέσω… ΑΣΕΠ στο δημόσιο

EUROKINISSI
EUROKINISSI
Θα αξιολογούνται όλοι οι υπό μετάταξη υπάλληλοι. Μόνο όσοι κρίνονται άξιοι θα μπορούν να μεταταχθούν.
Μηχανισμό αξιολόγησης των υπό μετάταξη υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθιερώνει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο και για απολύσεις, αν οι εργαζόμενοι δεν κριθούν ικανοί για τον στενό δημόσιο τομέα.
Τη σχετική διαδικασία αναλαμβάνει το ΑΣΕΠ, ενώ την τύχη όσων θεωρηθούν ακατάλληλοι θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι φορείς στους οποίους εργάζονται.
 
Περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα κριθούν σε αξιολόγηση και θα πάρουν τον δρόμο προς το…σπίτι τους αν δεν κριθούν αποδοτικοί.
 
Στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ θα τεθούν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα πάρουν το εισιτήριο μετάταξης στον στενό δημόσιο τομέα ή εκείνο της εξόδου από το Δημόσιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου συστήματος μετατάξεων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Την νέα διαδικασία μετατάξεων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και αφορά το πλεονάζον προσωπικό των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα μπουν σε διαδικασία εξυγίανσης ή ιδιωτικοποίησης.
 
Με τη διαδικασία, η οποία απαντά και στις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις εργαζομένων κυρίως σε ΔΕΚΟ, θα μπει φρένο στις αθρόες μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο, που προσμετρώνται μάλιστα ως προσλήψεις, όπως συνέβη μέχρι σήμερα με τις περιπτώσεις του ΟΣΕ και των εταιρειών του ομίλου ΟΑΣΑ.
 
Στο στενό δημόσιο τομέα υπηρετούν περίπου 53.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και στο δημόσιο υπάρχουν 650.000 μόνιμοι υπάλληλοι για τους οποίους όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν τιθεται θέμα απολύσεων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που μία σύμβαση αορίστου καταγγελθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δικαστικής δικαίωσης.
 
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο και τις αποδοχές, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι οι αποδοχές θα μειωθούν στους υψηλόμισθους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, ενώ αναπροσαρμογές θα υπάρξουν σε ειδικά μισθολόγια όπως εκείνα των δικαστών, των διευθυντών ΕΣΥ, μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλα. Αντίθετα, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 350.000 υπάλληλοι βρίσκονται σε ειδικά μισθολόγια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε