Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Απολύσεις στο Δημόσιο: Δεν είναι μόνο αριθμοί – Έχουν πρόσωπο – ΦΩΤΟ

Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου. Σαν την κοπέλα που έπαιζε βιολί στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου. Σαν την κοπέλα που έπαιζε βιολί στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Άνθρωποι νέοι ή και μεσήλικες. Άνθρωποι που βρήκαν μια δουλειά στο Δημόσιο και προσλήφθηκαν οι περισσότεροι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Άνθρωποι οι οποίοι από την μια ημέρα στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο. Σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί. Δημόσιοι υπάλληλοι με καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Θα “εξαφανιστούν” μέσα σε λίγες ημέρες. Ποιοί είναι και τι έκαναν;

Σχολικοί Φύλακες: Ποιοί είναι

Οι σχολικοί φύλακες, στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και υπηρετούν σε γυμνάσια και λύκεια 145 δήμων της χώρας από το 2001. Προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων για ανέργους και εκεί όπως φαίνεται θα επιστρέψουν και οι 2.200!

Το 2004 και έπειτα από υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο προεδρικό διάταγμα 164, επί υπουργίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Παράλληλα και με τις διατάξεις του νόμου 3320/2005, όσοι από τους μέχρι τότε 3.000 σχολικούς φύλακες κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος 164/2004, κατατάχθηκαν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, στους φορείς στους οποίους απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων».

Οι σχολικοί φύλακες βρήκαν δουλειά μέσα από προγράμματα ανέργων. Και τώρα τους στέλνουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν. Στην ανεργία…

Από τον Μάρτιο του 2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2007 είχαν προσληφθεί σταδιακά 2.753 άνεργοι ως σχολικοί φύλακες.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Φράση κλισέ αλλά η έκφραση της γυναίκας που χάνει την δουλειά της τα λέει όλα ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κοιτάζοντας ψηλά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον τους... ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι φύλακες εργάζονται με βάρδιες οκτάωρες έχοντας την ευθύνη για τα κτίρια. Σύμφωνα λοιπόν με το υφιστάμενο καθηκοντολόγιο, ο ρόλος του φύλακα σχολικού κτιρίου είναι «η επιτήρηση, η διαπίστωση και η μέριμνα για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του σχολικού κτιρίου και των γύρω υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του από φθορές που μπορεί να προκύψουν από εξωσχολικά και μη εξωσχολικά άτομα, με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του σχολείου».

Οργή και αγανάκτηση... ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μια σημαία στα χέρια και ο δρόμος ανηφορικός ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Νέοι και μορφωμένοι. Πορεία στο άγνωστο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δημοτικοί Αστυνομικοί: Νέοι και μορφωμένοι

Είναι περίπου 3.500 και με την μετάταξη ή και την απόλυσή τους, οι μεγάλες πόλεις θα αποδυναμωθούν και το μπάχαλο θα είναι εμφανές σε κεντρικά και όχι μόνο σημεία τους.

Και δεν είναι μόνο το θέμα της στάθμευσης αλλά και της πάταξης του παραεμπορίου και οι έλεγχοι σε εστιατόρια, καφε και μπαρ. Και πάει λέγοντας. Η πλειοψηφία τους προσελήφθη από το 2004 και τώρα όχι μόνο είναι μετέωροι αλλά και χωρίς να έχουν καμία διαβεβαίωση για την μετάταξη που ακούγεται.

Σημειώνεται ότι από τους 1.000 δημοτικούς αστυνομικούς της Αθήνας, οι 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Το 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Εργαζόμενες σήμερα. Άνεργες αύριο; ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Θα διαπεράσει η φωνή της τα διπλα τζάμια; ΦΩΤΟ EUROKINISSI

...........ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κήρυξαν πόλεμο για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

Παρκάρουν όπου γουστάρουν στο κέντρο της Αθήνας λόγω απεργίας στη Δημοτική Αστυνομία – ΦΩΤΟ

Διαψεύδει τα “περι βιας”, o Κυριάκος Μητσοτάκης – Πολιτική

Μητσοτάκης: Στην ανάγκη με τη βία η κινητικότητα στο Δημόσιο – Πολιτική

Αυτοί είναι οι 12.500 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα – Τα τρία deal κυβέρνησης – τρόικας – Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για τη δόση των 8,1 δισ. – Πολιτική

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε