Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Απόβαση" Τούρκων στην Ελλάδα "βλέπει" η Süddeutsche Zeitung

`Απόβαση` Τούρκων στην Ελλάδα `βλέπει` η Süddeutsche Zeitung
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2016 | 09:29
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2016 | 09:29

Όχι δεν πάμε σε πόλεμο, εξ ου και τα εισαγωγικά. Άλλη είναι η "απόβαση" που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα.

Έχει να κάνει με την αγορά ακινήτων, αφού όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το ρεύμα Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το πογκρόμ που ξεκίνησε ο Ερντογάν κατά πάντων, φαίνεται ως ωθεί τους Τούρκους πολίτες να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Το θέμα μάλιστα απασχολεί τόσο πολύ τη Süddeutsche Zeitung, που το έκανε πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα παραθέτει επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου. «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα» γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα του Μονάχου για να σχολιάσει: «Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έφερε απροσδόκητη πελατεία στους Έλληνες εμπόρους ακινήτων. Όταν ένα σπίτι ή διαμέρισμα στην Ελλάδα αλλάζει ιδιοκτήτη, ο αγοραστής φαίνεται ότι κατάγεται όλο και πιο συχνά από την Τουρκία».

Όπως ομολογεί η συντάκτρια του άρθρου, «δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί, ωστόσο έμποροι ακινήτων επιβεβαιώνουν το φαινόμενο. "Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε μαζική αύξηση των Τούρκων αγοραστών", λέει ο Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης της αθηναϊκής εταιρείας Ellika Real Estate. "Κυρίως μετά το πραξικόπημα άτομα από τη μεσαία τάξη της Τουρκίας άρχισαν να σκέφτονται την περίπτωση ενός ακινήτου στην Ευρώπη", συμπληρώνει και κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 1000%», σημειώνει η SZ.

Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βασίλης Αξαρλής και οι συνάδελφοί του λένε ότι πολλοί Τούρκοι αγοραστές είναι δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και διανοούμενοι και ζουν κατά κύριο λόγο σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Άγκυρα, όπου είναι περισσότερο διαδεδομένη η ευρωπαϊκή κουλτούρα.

«"Ένα σπίτι στην Ελλάδα είναι μια πύλη προς την Ευρώπη", λέει ο Αξαρλής. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα ότι όποιος αγοράζει στην Ελλάδα ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, μπορεί να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτή ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί, εφόσον δεν πωληθεί το ακίνητο, να ανανεώνεται χωρίς περιορισμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συντάκτρια του άρθρου κλείνει σχολιάζοντας ότι «παρά τα όσα λέγονται για την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το εξής: ότι πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα απλά υπέροχη. Άλλωστε ο αριθμός των Τούρκων που κάνουν διακοπές στις ελληνικές παραλίες πολλαπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Πηγή: Deutsche Welle


   Διαδώστε αυτό το άρθρο