Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Απρόβλεπτη η αιτία που προκάλεσε το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Μια σπάνια βλάβη, που δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, σε μια τηλεφωνική κάρτα, ευθύνεται για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή…

…στο κύριο σύστημα επικοινωνιών, μεταξύ των υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας και των αεροσκαφών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται απογειώσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας διεύθυνσης, που διερεύνησε το θέμα, η συγκεκριμένη τηλεφωνική κάρτα της μονάδας 5 από τις 13 μονάδες που διαθέτει το σύστημα, παρουσίασε πρόβλημα και έτσι τα δύο εσωτερικά δίκτυα του συστήματος εμφανίζονταν μονίμως κατειλημμένα με αποτέλεσμα την αδυναμία επικοινωνίας των επί μέρους καρτών του συστήματος. Στην ανακοίνωση της ΥΠΑ αναφέρεται ότι “μια τέτοια βλάβη σε ένα κέντρο ανάλογης τεχνολογίας έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του συστήματος”.

Στο πόρισμα επισημαίνεται επίσης ότι:
– Δεν διαπιστώθηκε ουδεμία ειδική συνθήκη που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πρόκληση αυτού του προβλήματος.
– Τέτοιου είδους πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί στην 15ετή λειτουργία του συστήματος.
– Στις διαδικασίες που η κατασκευάστρια εταιρεία δίδει στα τεχνικά εγχειρίδια δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά που να προβλέπει διαδικασία αντιμετώπισης τέτοιου είδους προβλημάτων.
– Οι κατασκευαστές δεν είχαν προβλέψει ότι μπορεί να εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα.

Το πόρισμα καταλήγει με την εκτίμηση ότι “αυτό το πρόβλημα είναι από τα μη γνωστά και απρόβλεπτα “bugs” τα οποία εμφανίζονται σε σπάνιες περιπτώσεις και με ειδικές συνθήκες σε όλα τα συστήματα ακόμα και τα πιο σύγχρονα, και δεν έχει σχέση αν το σύστημα είναι παλιό ή νέο”.

Στην ανακοίνωση της ΥΠΑ υπενθυμίζεται ότι αυτόματα ετέθη σε λειτουργία το εναλλακτικό σύστημα επικοινωνιών και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε διακοπή επικοινωνίας των κέντρων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας με τα αεροσκάφη και η ασφάλεια του εναερίου χώρου δεν διακυβεύτηκε στο ελάχιστον.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε