Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Άρειος Πάγος: Αποζημίωση για ζημιές από φράξιμο υδροροής

Οι δικαστές έκριναν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται σε υπαιτιότητα της ιδιοκτήτριας της οικοδομής, η οποία από έλλειψη της απαιτούμενης επιμέλειας και προσοχής που όφειλε και μπορούσε να καταβάλλει, δεν ασκούσε τον απαιτούμενο έλεγχο στα συνεργεία της οικοδομής.

Ιδιοκτήτρια πολυώροφης οικοδομής υποχρεώθηκε από τον Άρειο Πάγο να καταβάλει σε παρακείμενη ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου και μισθώτρια καταστήματος του εμπορικού κέντρου το συνολικό ποσό των 40.137 ευρώ, καθώς όμβρια ύδατα εισήλθαν στο εμπορικό κέντρο και προκάλεσαν ζημιές. Οι ζημιές προκλήθηκαν, καθώς οικοδομικά και άλλα υλικά, που είχαν πέσει από την ταράτσα της οικοδομής, έφραξαν τους υδροσυλλέκτες.

Ειδικότερα, στη βόρεια πλευρά του εμπορικού κέντρου ανεγέρθηκε πολυώροφη οικοδομή η οποία ήταν μεγαλύτερη σε ύψος από το διώροφο εμπορικό κέντρο.

Το βράδυ της 31ης Ιουλίου 1999 τα νότια προάστια της Αττικής επλήγησαν από έντονο μπουρίνι, ενώ υπήρξε δυνατή και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση.

Κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης, οικοδομικά υλικά (τσιμέντα, χαλίκια, τούβλα, τενεκεδάκια, πινέλα, σακούλες κ.λπ.) που είχαν πέσει από την οικοδομή κατέληξαν στους σωλήνες απορροής των όμβριων υδάτων που ήταν σε επαφή με το εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα να φράξει όλο το σύστημα και να μην μπορούν να οδηγηθούν τα νερά στο δημόσιο δίκτυο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν όμβρια ύδατα να εισέλθουν στο εμπορικό κέντρο και σε κατάστημα του δευτέρου ορόφου. Μάλιστα τα οικοδομικά υλικά έπηξαν και τσιμεντοποιήθηκαν με το νερό και η ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ειδικό τεχνίτη και να μισθώσει ειδικό κομπρεσέρ.

Οι δικαστές έκριναν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται σε υπαιτιότητα της ιδιοκτήτριας της οικοδομής, η οποία από έλλειψη της απαιτούμενης επιμέλειας και προσοχής που όφειλε και μπορούσε να καταβάλλει, δεν ασκούσε τον απαιτούμενο έλεγχο στα συνεργεία της οικοδομής. Επίσης, παρέλειψε να υποδείξει στους εργαζομένους στην οικοδομή να τοποθετήσουν προστατευτικά δίκτυα, ώστε να αποφεύγεται η απόρριψη μπαζών και άλλων οικοδομικών υλικών, ενώ στη συνέχεια δεν μερίμνησε για την απομάκρυνσή τους.

Κατόπιν αυτών ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 348/2011 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ιδιοκτήτριας της οικοδομής και την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 40.137 ευρώ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου και στην ενοικιάστρια του καταστήματος του 2ου ορόφου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε