Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Άρειος Πάγος: Τα πρόβατα θα ανάβουν… φλας!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Όσο κι αν ακούγεται αστείο όμως είναι αληθινό. Τα πρόβατα το βράδυ θα πρέπει να έχουν φώτα πορείας!

 

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, τα κοπάδια που κινούνται μετά τη δύση του ηλίου σε δρόμους πρέπει να έχουν, στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο, ευδιάκριτα φώτα πορείας! Σε αντίθετη περίπτωση, αν συμβεί τροχαίο δυστύχημα, ο βοσκός είναι συνυπαίτιος. Την απόφαση αυτή έλαβε το ανώτατο δικαστήριο ύστερα από προσφυγή οδηγού που υπέπεσε σε τροχαίο.
 
Πως έχουν όμως τα πράγματα. Στην επαρχιακή οδό Σπάρτης- Γερακίου οδηγός κινούμενος στις 9.30 μ.μ. με ταχύτητα 110 χλμ., και αφού είχε πιει και λίγο κρασάκι παραπάνω, είδε μπροστά του σε σχετικά μικρή απόσταση κοπάδι με 65 αιγοπρόβατα. Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και παρά το φρενάρισμα των 69 μέτρων και τους ελιγμούς που έκανε τραυμάτισε τον βοσκό και σκότωσε 14 ζώα.
 
Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι συνυπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο οδηγός κατά 70%, αλλά και ο βοσκός κατά 30%. Όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, η ευθύνη του οδηγού έγκειται στο ότι «από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να επιδείξει κατέλαβε τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και δεν μείωσε την υπερβολική ταχύτητά του, εν όψει των λοιπών ειδικών συνθηκών (νύχτα, επίδραση οινοπνεύματος,ζώα επί της οδού), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του».
 
Από την άλλη πλευρά, ο βοσκός είναι συνυπαίτιος του δυστυχήματος καθώς επέδειξε έλλειψη προσοχής. Και αυτό διότι, παρ΄ ότι κινούσε το κοπάδι του κατά τη διάρκεια της νύχτας επί επαρχιακής οδού που δεν είχε δημοτικό φωτισμό, δεν είχε τοποθετήσει ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο του κοπαδιού, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ναι καλά διαβάσατε. Όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας!
 
Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και στο τελευταίο αιγοπρόβατο είχε ως αποτέλεσμα το κοπάδι να μη γίνεται εύκολα και εγκαίρως αντιληπτό από τους διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
 
Η παράλειψη αυτή του βοσκού συνιστά παραβίαση των άρθρων 14 και 35 του ΚΟΚ, τα οποία προβλέπουν ότι κατά τις βραδινές ώρες πρέπει στην αρχή και στο τέλος του κοπαδιού να υπάρχουν φωτεινά σημεία που να είναι ορατά από απόσταση 100 μέτρων.
 
Αυτό που διευκρινίστηκε όμως είναι αν τα πρόβατα θέλουν να πάνε για την ανάγκη τους, θα πρέπει να βγάλουν…αλάρμ;

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε