Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Άρωμα… εκλογών στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς – Ποιοι απεργούν

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Στις 10:00 στην πλατεία Κοτζιά η συγκέντρωση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ
– Στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας την ίδια ώρα θα συγκεντρωθεί το ΠΑΜΕ
– Στις 13:00 στην Καισαριανή η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
– Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας
– Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία – 4 σωματεία κάνουν 24ωρη απεργία σε αντίθεση με την ΠΝΟ
– Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Με κεντρικό σύνθημα «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε», η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά ενώ, την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιεί συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Στις ανακοινώσεις τους, τα συνδικάτα ζητούν από τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν για αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, τονίζοντας ότι «η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία και οι συγκεντρώσεις αποκτούν ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, μετά τα συνεχή σκληρά, άδικα, αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τρόικα και κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία, που βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες, δείχνουν το δρόμο» και ζητά να υπάρξουν «πολλές Χαλυβουργίες».

Απεργεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Να απέχουν από κάθε εκλογική διαδικασία καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία παράλληλα προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο 1η Μαΐου, μετά την απόφαση του υπ. Εσωτερικών η Πρωτομαγιά να είναι εργάσιμη ημέρα για την Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε στο 41ο τακτικό συνέδριο της ΠΟΕ- ΟΤΑ που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά την αποχή από την εκλογική διαδικασία, η ΠΟΕ- ΟΤΑ καταγγέλλει την υπό έκδοση υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία μόνον 6.500 εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική αποζημίωση. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης (400 ευρώ) και ο περιορισμός των δικαιούχων εργαζομένων, αναλογεί ένας εργαζόμενος για κάθε 3 εκλογικά τμήματα, δείχνει ότι το μόνο που επιδιώκεται είναι ο διαχωρισμός των εργαζομένων και η διάσπασή τους».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους «να απέχουν από κάθε εργασία που έχει να κάνει με την προετοιμασία, τη διεξαγωγή των εκλογών και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων». Επίσης, «να μην εκτελείται καμία εργασία από τις άλλες υπηρεσίες των δήμων, εντός ή εκτός ωραρίου που δεν αναφέρεται στα συνήθη καθήκοντά τους».

Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας αύριο, 1η Μαΐου, σημειώνεται ότι «οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να μάχονται για να ανατρέψουν τη βάρβαρη πολιτική που οδηγεί στην οικονομική εξόντωση των Ελλήνων, τη φτώχια, την ανεργία και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Γι’ αυτό «ενώνουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στέλνουν μήνυμα ενότητας και αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την επιβίωσή τους».

Πως θα κινηθούν πλοία και μέσα μεταφοράς

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά, λόγω της 24ωρης απεργίας των μηχανικών του εμπορικού ναυτικού, ενώ αλλαγές, λόγω κινητοποιήσεων, θα υπάρξουν στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
 
Με ολιγόωρες στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην του Προαστιακού και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην αυριανή απεργία με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ειδικότερα, τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή Μετρό, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ θα κινηθούν κανονικά από τις 8 το πρωί μέχρι τέλος της βάρδιας. Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά από τις 7:30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τα τρόλεϊ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ακινητοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα είναι τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία.

Ως εκ τούτου, οι συρμοί του Μετρό δεν θα έχουν τέρμα το αεροδρόμιο, αλλά τη Δουκίσσης Πλακεντίας, λόγω της απεργίας του Προαστιακού, καθώς η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος ανήκει στη δικαιοδοσία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πάντως την ημέρα της Πρωτομαγιάς ο καιρός θα είναι καλός σε όλη την χώρα ενώ θα επικρατεί και ζέστη. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πρωτομαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία!

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά χωρίς πλοία!

Με καλοκαιρία και ζέστη θα “πιάσουμε” τον Μάη!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε