Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αρχές Ιουνίου τα τσιγάρα στα 4,40 ευρώ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τα χειρότερα για τους καπνιστές δεν θα έρθουν τώρα αλλά τον Ιούνιο.

 

Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων που θα γίνουν λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα φέρουν τα χειρότερα.
 
Λόγω αυτών των αυξήσεων η τιμή του πακέτου των 20 τσιγάρων θα φτάσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, μέχρι να φύγει το στοκ, στα 3,80 ευρώ έναντι της σημερινής τιμής των 3,20 ευρώ. Όμως και αυτή η τιμή θα είναι προσωρινή καθώς, μετά τον δεύτερο κύκλο αυξήσεων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από αρχές Ιουνίου αναμένεται να ισχύσουν ακόμη υψηλότερες τιμές πακέτου, που θα κυμαίνονται από 4,30 ως 4,40 ευρώ.
 
Οι εν λόγω τιμές ίσως ακούγονται εξωφρενικές στον Έλληνα καπνιστή, και είναι εξωφρενικές, αλλά θα γίνονταν δεκτές με… μεγάλη ανακούφιση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Π.χ. η Ιρλανδία, η οποία κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 8,50 ευρώ το πακέτο.
 
Και σαν να μην ήταν αρκετά τα υψηλότατα ποσοστά φορολογίας, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Αυστρία προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: επέβαλαν υποχρεωτική ελάχιστη τιμή πακέτου στην επικράτειά τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ωστόσο, τα σχέδιά τους ναυάγησαν, καθώς την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο καθορισμός ελάχιστης ή μέγιστης τιμής προϊόντων αντίκειται στις διατάξεις περί ελεύθερου ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ.
 
«Επικροτούμε τις προσπάθειες της πολιτείας για περιορισμό του καπνίσματος, ωστόσο η διπλή φορολογική επίθεση της πολιτείας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εκτίναξε τη συμμετοχή του κράτους στην τιμή του τσιγάρου από το 73,5% στο 78,9% που θα ισχύσει από τις ερχόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, με τις νέες ακόμη πιο αυξημένες τιμές που θα ισχύσουν στις αρχές του καλοκαιριού, το 82,35% της τιμής του πακέτου θα πηγαίνει… στα ταμεία του κράτους» σχολιάζει ο κ. Ι. Πλακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Κυλικείων και Καπνοπωλών.
 
Όμως, πόσο αποτελεσματικές είναι οι φορολογικές επιδρομές στα τσιγάρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος; «Οι πωλήσεις τσιγάρων έχουν μειωθεί κατά περίπου 10% και αυτό δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στις ανακοινώσεις για ραγδαίες αυξήσεις των τιμών» σχολιάζει ο κ. Πλακόπουλος. «Ωστόσο δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε αισιόδοξα συμπεράσματα! Η μείωση των πωλήσεων δεν σημαίνει και μείωση… του καπνίσματος. Αντιθέτως, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στον τζίρο των λεγόμενων “σημείων λαθραίας πώλησης” των τσιγάρων, τα οποία είναι… τριπλάσια σε αριθμό σε σχέση με τα αδειοδοτημένα περίπτερα» προσθέτει.
 
Πάντως οι περισσότεροι λένε πως μπορεί σε χώρες του εξωτερικού τα τσιγάρα να πωλούνται από 5,5 έως 8,5 ευρώ το πακέτο όμως ο βασικός μισθός δεν είναι 750 ευρώ που ισχύει στην Ελλάδα!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε