Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αρχίζει η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Για πρώτη φορά υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για τη χώρα μας να δικάσει τα άγρια εγκλήματα και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία. “Χαμηλοί τόνοι” από την κυβέρνηση.

Με μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ ξεκινά τη Δευτέρα στη Χάγη η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία θα παρευρίσκονται και πολλοί τοπικοί παράγοντε ελληνικών πόλεων που υπέστησαν θηριωδίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον για όλη την επόμενη εβδομάδα.

Το βασικό διακύβευμα για τη χώρα μας είναι να αποφασιστεί αν τα εγκλήματα που διαπράττει στρατός κατοχής σε ξένη χώρα είναι ακαταδίωκτα από την δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν (δικαίωμα ετεροδικίας).

Αν το δικαστήριο αποφασίσει να άρει το ακαταδίωκτο ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις τρομακτικές θηριωδίες των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή μαζική εξόντωση πληθυσμών χωριών, κάψιμο χωριών και άλλες καταστροφές παντός είδους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης, η κυβέρνηση – όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία – κρατά χαμηλούς τόνους, ίσως γιατί δεν θέλει να φανεί πολύ “ενοχλητική” προς την γερμανική κυβέρνηση.

Δίστομο

Καλάβρυτα

Κομμένο Άρτας

Πληροφορίες για τα ναζιστικά εγκλήματα στη σελίδα των μαρτυρικών πόλεων: http://www.greekholocausts.gr/

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε