Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αρχίζει σήμερα στη Χάγη η δίκη του Διστόμου

EUROKINISSI
Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα στην Χάγη για την σφαγή στο Δίστομο το 1944.

Μια σημαντική δίκη που αφορά άμεσα τα θύματα της σφαγής των 218 κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, αρχίζει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει ως την προσεχή Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Πρόκειται για την υπόθεση της ετεροδικίας που θα εκδικαστεί στη Χάγη, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας, εξαιτίας της εκτέλεσης απόφασης υπέρ του Διστόμου. Στη δίκη θα παρέμβει και το ελληνικό δημόσιο, με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όταν πριν μερικούς μήνες ανακινήθηκε το ζήτημα με την κατάθεση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.
 
Με αφορμή την έναρξη της δίκης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) και η Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας (RAV), διοργανώνουν τη Δευτέρα το απόγευμα (18.30) στο Πανεπιστήμιο της Χάγης, συμπόσιο με θέμα: «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την Ετεροδικία του Κράτους».
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε