Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 18 Αθήνα Αναλυτικά

Ασφαλιστικό: οι έξι αλλαγές -ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης

Ασφαλιστικό: οι έξι αλλαγές -ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.12.2009 | 11:19
Πρώτη δημοσίευση: 15.12.2009 | 08:19

Περισσότερα χρήματα θα μπουν στις τσέπες όσων καλύπτονται από δύο ταμεία...

αλλά και πάλι όσοι έχουν ασφάλιση σε ένα μόνο ταμείο θα είναι οι ευνοημένοι.

Η επιτροπή των ειδικών έκανε ήδη τις προτάσεις της που δεν περιλαμβάνουν μεγάλες αλλαγές.
 
Τα κυριότερα σημεία:
 
-Η σύνταξη γήρατος θα εκδίδεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα (απαιτούνται 1.500 ένσημα) και όχι από τον φορέα όπου οι εργαζόμενοι έχουν τα περισσότερα έτη ασφάλισης.
 
-Από το τελευταίο ταμείο θα εκδίδονται και οι συντάξεις αναπηρία ή θανάτου αρκεί οι ασφαλισμένοι να έχουν τουλάχιστον 1.000 ένσημα (μέχρι τώρα χρειάζονταν 1.500 ένσημα).
 
-Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που δίνει ο προτελευταίος φορές, με στόχο να αυξηθεί το ποσό και μαζί και η σύνταξη.
 
-Οι αλλαγές αφορούν και στα επικουρικά ταμεία.
 
-Δύο χρόνια πριν τη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να μάθουν με σχετική αίτηση τον αριθμό των ενσήμων τους και την ημερομηνία που μπορούν να βγουν σε σύνταξη.
 
-Θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα καταγραφείς των ενσήμων σε όλα τα ταμεία με στόχο οι συντάξεις να εκδίδονται εντός τριμήνου.

 
Οι γυναίκες:
Το υπουργείο Εργασίας προωθεί προς ψήφιση πακέτο ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, καθώς και το «πάγωμα» για έναν χρόνο της αύξησης (από το 50ό στο 51ο έτος σύμφωνα με το «νόμο Πετραλιά») του ορίου πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα, οι οποίες έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 στο ΙΚΑ και στο Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου.

Άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι:
Σε ισχύ θα παραμείνουν και το 2010 η χορήγηση μειωμένης σύνταξης στους ανέργους, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση 100 ενσήμων κάθε έτος την προηγούμενη πενταετία, η δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων για τη συνταξιοδότηση (μέχρι 150 ημερών για σύνταξη γήρατος και 50 ημερών για σύνταξη αναπηρίας ή θανάτου) και η συνταξιοδότηση με 3.500 ένσημα (ή αλλιώς με 11 χρόνια και 6 μήνες ασφάλισης) για αυτοαπασχολουμένους.
 
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 
Οι πληροφορίες μιλούν για ενιαία κατώτατη σύνταξη για όλους στο ποσό των 550 ευρώ στην οποία θα προστίθενται 20 ευρώ για κάθε χρόνο ασφάλισης.

Παράδειγμα 1:
Μισθωτός με 20 χρόνια εργασίας
20 έτηΧ 20 ευρώ = 400 ευρώ
Κατώτατη 550 ευρώ
Σύνταξη: 950 ευρώ
Παράδειγμα 2:
Μισθωτός με 30 χρόνια εργασίας
30 έτη Χ 20 ευρώ = 600 ευρώ
Κατώτατη σύνταξη 550 ευρώ
Σύνταξη :1.1.50 ευρώ

Ο νέος υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον αριθμό των ετών ασφάλισης θεωρείται κίνητρο για να παραμένουν στην εργασία τους οι ασφαλισμένοι και να μην βγαίνουν πρόωρα σε σύνταξη.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να δουλεύουν. Το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει δραματικές περικοπές στις συντάξεις όσων συμπληρώνουν το εισόδημά τους ως αντικίνητρο με σκοπό την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Βέβαιη και ίσως άμεση θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας για της γυναίκες με βάση τις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών.

Το όριο των 65 ετών θα ισχύσει και για τις γυναίκες (ίσως και για τις ασφαλισμένες πριν το 1993)
κάτι που σημαίνει για εργαζόμενες (ειδικά στα σώματα ασφαλείας) ότι θα παραταθεί ο χρόνος εργασίας τους ως και 15 χρόνια.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
  2. Ένοπλος κρατούσε ομήρους σε σούπερ μάρκετ στις Βρυξέλλες Ένοπλος κρατούσε ομήρους σε σούπερ μάρκετ στις Βρυξέλλες
  3. Ο “πυρήνας τζιχαντιστών της Βερβιέ” λειτουργούσε στην Ελλάδα! Ο “πυρήνας τζιχαντιστών της Βερβιέ” λειτουργούσε στην Ελλάδα!
  4. Κρήτη: Συνελήφθη καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες - Τι βρέθηκε σπίτι του - Φόβοι ότι πρόκειται για τζιχαντιστή! Κρήτη: Συνελήφθη καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες - Τι βρέθηκε σπίτι του - Φόβοι ότι πρόκειται για τζιχαντιστή!
  5. Εκκενώθηκαν το αεροδρόμιο του Σαρλερουά και ένας σιδηροδρομικός σταθμός - Απειλές για έκρηξη βόμβας Εκκενώθηκαν το αεροδρόμιο του Σαρλερουά και ένας σιδηροδρομικός σταθμός - Απειλές για έκρηξη βόμβας
  6. Συναγερμός στις Βρυξέλλες!  Τρομοκράτης  μαχαίρωσε αστυνομικούς Συναγερμός στις Βρυξέλλες! "Τρομοκράτης" μαχαίρωσε αστυνομικούς
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook