Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ασφαλιστικό "χαράτσι" σε όσους κάνουν δύο δουλειές

Ασφαλιστικό `χαράτσι` σε όσους κάνουν δύο δουλειές
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2010 | 09:16
Πρώτη δημοσίευση: 28.03.2010 | 09:16

Ασφαλιστικές εισφορές σε δύο ταμεία θα πληρώνουν όσοι κάνουν δύο δουλειές - 600.000 εργαζόμενοι-.Το μέτρο, όπως αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα των χρεωμένων Ταμείων, αλλά δεν φαίνεται να έχει όφελος για τον εργαζόμενο.

Πλέον οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τόσο στο κύριο ταμείο, όσο και στον ασφαλιστικό φορέα της δεύτερης απασχόλησής τους, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία της Κυριακής.
 
Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων των Ταμείων, ωστόσο άγνωστο παραμένει το ανταποδοτικό σκέλος για τον ίδιο τον εργαζόμενο.
 
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα:
 
- 100.000 επιστήμονεςελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αναγκάζονταν να κάνουν και δεύτερη δουλειά χωρίς να πληρώνουν – μέχρι στιγμής – ασφαλιστικές εισφορές για τη δεύτερη δουλειά.

- Όλους τους νέους – μετά το 1992 – ασφαλισμένους που βάσει του νόμου Σιούφα (1992) απαλάσσονταν από την υποχρέωση για διπλή ασφάλιση. 

Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι ανήκουν σχεδόν 2 στους 3 εργαζόμενους και οπωσδήποτε η πλειοψηφία των οικονομικών μεταναστών που “μπαίνουν” στο ασφαλιστικό μετά το 90. Υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια εργαζόμενους από τους οποίους 500.000 ασκούν και δεύτερη δουλειά, χωρίς να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σε δύο ταμεία.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η κοινωνική ασφάλιση έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα – το κράτος μας κρατά χρήματα για να μας τα “δώσει” πίσω σε πρόνοια και σύνταξη- στην παρούσα περίπτωση ωφέλεια προκύπτει μόνο για τα Ταμεία.

Διαβάστε επίσης: Μειώνονται κατά το ήμισυ οι αναπηρικές συντάξεις


   Διαδώστε αυτό το άρθρο