Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα

Μετά την αποκάλυψη ότι το ΙΚΑ αρνήθηκε να καλύψει δαπάνες για αγορά ειδικών παπουτσιών σε διαβητικούς τώρα έρχονται στην επιφάνεια και άλλοι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που δεν τους καλύπτει το ΕΣΥ

Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε η αποκάλυψη ότι το ΙΚΑ αρνήθηκε να καλύψει δαπάνες για αγορά ειδικών υποδημάτων από διαβητικούς. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, χιλιάδες ασθενείς (καρκινοπαθείς, διαβητικοί, άνθρωποι µε νεοπλασµατικές ασθένειες αλλά και µε αναπηρίες) αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα για την ιατροφαρµακευτική φροντίδα τους, εξαιτίας των περικοπών των ασφαλιστικών ταµείων και της απουσίας κοστολόγησης σύγχρονων θεραπειών.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, άνιση είναι η μάχη που δίνουν οι Έλληνες καρκινοπαθείς, οι οποίοι εγκλωβισµένοι στον απαρχαιωµένο εξοπλισµό των δηµόσιων νοσοκοµείων αναζητούν λύσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Τα Ταµεία δεν έχουν ορίσει την τιµή για τον συνολικό σχεδιασµό της θεραπείας, µε αποτέλεσµα να καταβάλλουν µόλις 1.000 – 1.500 για τον κύκλο των ακτινοθεραπειών την ώρα που ο λογαριασµός ξεπερνά ακόµη και τις 7.000 ευρώ. Οι ασθενείς δεν παίρνουν πίσω ούτε ένα ευρώ.
 
«Η µόνη πράξη που έχει κοστολογηθεί (άρα πληρώνεται από όλα τα Ταµεία) είναι η ακτινοθεραπευτική συνεδρία. Όλα όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της θεραπείας, όπως ο τρισδιάστατος σχεδιασµός, η εξοµοίωση, η κατασκευή εξατοµικευµένων blocks προστασίας, δεν έχουν ακόµη κοστολογηθεί» λέει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού Τµήµατος του Νοσοκοµείου Αλεξάνδρα, Γιώργος Πισσάκας.
 
Το αποτέλεσµα είναι οι ασφαλισµένοι του Δηµοσίου να πληρώνουν ακόµη και για τη θεραπεία τους στο ΕΣΥ: οι καρκινοπαθείς καταβάλλουν από 270 έως και 400 ευρώ, χωρίς να παίρνουν πίσω ούτε ένα.
 
Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), στο µισό έκοψε τις παροχές το Ταµείο Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) για την κάλυψη των «διαλειπόντων καθετηριασµών» (σύστηµα για την ουροσυλλογή και αντιµετώπιση ουρολοιµώξεων) των τετραπληγικών. Έτσι, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι περίπου 450 ευρώ τον µήνα. Περικοπές έκανε πρόσφατα και το ΙΚΑ στα µαξιλάρια κατάκλισης, που κοστίζουν 580 ευρώ, αλλά το Ταµείο καλύπτει δαπάνη 320 ευρώ.
 
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν και οι ασθενείς µε αιµατολογικές παθήσεις για µία σειρά εξειδικευµένων εξετάσεων, καθώς η καθεµία από αυτές κοστίζει τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά τα Ταµεία δεν έχουν προνοήσει για την κάλυψή τους.
 
«Πρόκειται για εξετάσεις που επιβάλλονται ως αναγκαίες από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, και όµως δεν καλύπτονται έως και σήµερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποστείλαµε σχετικό αίτηµα, εκτός από το υπουργείο Υγείας, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Αιµατολογίας και µέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιµατολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Παναγιωτίδης.
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε