Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Άτυπο κέντρο φιλοξενίας το Ελληνικό! Όσοι πρόσφυγες δεν πάνε… ποδαράτο στην Ειδομένη μένουν στο παλιό αεροδρόμιο

Άτυπο κέντρο φιλοξενίας το Ελληνικό! Όσοι πρόσφυγες δεν πάνε… ποδαράτο στην Ειδομένη μένουν στο παλιό αεροδρόμιο

– “Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”
– Η προσωρινή διαμονή πολλών προσφύγων χθες το βράδυ στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού φαίνεται πως θα γίνει μόνιμη!
– Στο σημείο δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές, ωστόσο όσοι πρόσφυγες θέλουν έχουν ήδη αρχίσει να εγκαθίστανται στο σημείο
– Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν προς την Ειδομένη με τα πόδια!
– Από το Ελληνικό έως τον Φλοίσβο, η παραλιακή είναι γεμάτη από ανθρώπους που ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα…
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Το μεσημέρι της Παρασκευής (26.02.2016) όπου κι αν κοιτούσε κανείς στην παραλιακή, από το Ελληνικό ως το Φλοίσβο έβλεπε ανθρώπους με τα τελευταία υπάρχοντά τους στα χέρια τους να περπατούν. Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, περισσότεροι από 600 άνθρωποι, πήραν το δρόμο για τον Πειραιά ή την Αθήνα.

Και όχι μόνο. Πήραν τους δρόμους -κυριολεκτικά- ακόμη και με προορισμό την Ειδομένη. Δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια της Γηραιάς Ηπείρου…

Όλα αυτά την ώρα που τα μηνύματα από τις γειτονικές μας ευρωπαϊκές χώρες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Κι αυτό διότι οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία!

Κέντρο υποδοχής το Ελληνικό!

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πολλοί είναι οι πρόσφγυγες που κατευθύνονται προς το πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το σημείο αυτό, στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη, μετατρέπεται σιγά – σιγά σε ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Επισήμως δεν… ονομάζεται έτσι, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει οποιοσδήποτε θέλει από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφθάσει στη χώρα μας.

Την ώρα, λοιπόν, που περισσότεροι από 600 πρόσφυγες ξεκίνησαν για την Ειδομένη με τα πόδια, παρατηρούνταν και η αντίθετη κίνηση, αφού πολλοί πήγαιναν προς το πρώην αεροδρόμιο. Όπως ανέφερε στο newsit.gr ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως απλά ενημερώθηκε ότι μεταφέρονται περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες στο σημείο!

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές. Σε εγκαταστάσεις ερημωμένες, εκατοντάδες άνθρωποι ήδη έχουν βρει καταφύγιο, μέσα στην απελπισία τους, αφού στην χώρα μας νιώθουν εγκλωβισμένοι. Ούτε χημικές τουαλέτες δεν υπάρχουν στο σημείο και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν προσπάθειες να γίνουν οι συνθήκες στο σημείο… βιώσιμες.

Δείτε τις φωτογραφίες

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε