Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αβοήθητοι στο σκοτάδι του Αιγαίου – Συγκλονιστικά video διάσωσης

Αβοήθητοι στο σκοτάδι του Αιγαίου – Συγκλονιστικά video διάσωσης

Εικόνες που ραγίζουν την καρδιά. Άνθρωποι αβοήθητοι, μέσα σε βάρκες να πηγαίνουν στο άγνωστο. Το σκοτάδι κρύβει τα πάντα. Και κυρίως τους κινδύνους του Αιγαίου.

Πρόσφυγες και μετανάστες σε βάρκες, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, βρίσκονται στη μέση του πουθενά. Έφυγαν από τα σπίτια τους, από τις πατρίδες τους και από την Τουρκία περνούν στην Ελλάδα.

Νύχτα παντού. Σκοτάδι. Για καλή τους τύχη, εμφανίζεται ένα σκάφος του ιταλικού λιμενικού. Το ταξίδι της αγωνίας, ένα μέρος τους τουλάχιστον, έχει τελειώσει. Όχι όμως και ο Γολγοθάς τους να βρουν μια γωνιά στην αφιλόξενη Ευρώπη.

Οι Ιταλοί λιμενικοί προσπαθούν να ηρεμήσουν τους μετανάστες. Ανεβάζουν στο πλοίο και τους δίνουν ισοθερμικές κουβέρτες. Είναι το πρώτο από μια σειρά video που ανέβασε η Guardia Costiera στη σελίδα της στο YouTube και στο Twitter. Το ένα πιο συγκλονιστικό από το άλλο.

Τα άλλα δυο video είναι από την επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Σάμου. Οι Ιταλοί κατάφεραν να σώσουν 68 μετανάστες. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδάκια.

“Μείνετε ήρεμοι. Είστε ασφαλείς” ακούγεται να φωνάζει ένας από τους Ιταλούς διασώστες, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους μετανάστες. Τα μικρά παιδιά, χέρι με χέρι και τυλιγμένα σε κουβέρτες για να προστατευτούν από το κρύο, ανεβαίνουν πρώτα στο σκάφος του ιταλικού λιμενικού. Κλαίνε, φοβούνται και οι Ιταλοί λιμενικοί αναζητούν τις μαμάδες τους.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι, 39 τον αριθμό, που έχουν καταλήξει πάνω σε μια βραχονησίδα και περιμένουν κάποιον να τους σώσει. Όλοι όσοι διασώθηκαν δήλωσαν πως κατάγονται από τη Συρία. 20 παιδιά και 20 γυναίκες ανάμεσά τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε