Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυξάνονται ξέφρενα τα πρατήρια που κλέβουν βενζίνη

Αυξάνονται ξέφρενα τα πρατήρια που κλέβουν βενζίνη

Κατόπιν του ελέγχου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σφραγίσθηκαν και οι οκτώ αντλίες του πρατηρίου.

Πυκνώνουν οι περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων μηχανισμών αλλοίωσης των ενδείξεων αντλιών υγρών καυσίμων για την εξαπάτηση καταναλωτών καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εντόπισαν, ακόμη ένα πρατήριο με τέτοιο μηχανισμό και επέβαλαν υψηλά πρόστιμα. Ταυτόχρονα το υπουργείο μελετά, με την βοήθεια του Πολυτεχνείου Πάτρας, τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων μηχανισμών για τον ευκολότερο εντοπισμό τους. 

Ειδικότερα, από ελεγκτικό συνεργείο στη διάρκεια ελέγχου πρατηρίου υγρών καυσίμων εντοπίστηκε σύνθετος ηλεκτρονικός μηχανισμός παρεμβολής στις ενδείξεις οκτώ αντλιών καυσίμων στο πρατήριο επί της οδού Πέτρου Ράλλη 105, στον Ρέντη, το οποίο έφερε σήματα της εταιρείας AVIN. 

Κατόπιν του ελέγχου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σφραγίσθηκαν και οι οκτώ αντλίες του πρατηρίου και θα επαναλειτουργήσουν μόνο μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.000 ευρώ για καθεμιά από τις οκτώ αντλίες. 

Επιπλέον, ο φάκελος διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να επιβάλλουν πρόσθετα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να ανέλθουν μέχρι και σε ποσοστό 2% του ετήσιου τζίρου του πρατηρίου για κάθε αντλία με εγκατεστημένο σύστημα αλλοίωσης ενδείξεων – συνολικό ποσοστό προστίμου έως 16% του ετήσιου τζίρου στην προκειμένη περίπτωση. 

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι για την ανεύρεση των παράνομων μηχανισμών απαιτήθηκε πολύωρος, εξονυχιστικός έλεγχος, από τον οποίο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων μηχανισμών στις οκτώ από τις δέκα αντλίες του πρατηρίου. 

”Οι τέσσερις μηχανισμοί βρέθηκαν τοποθετημένοι σε εξωτερικό φρεάτιο του περιβάλλοντος χώρου του πρατηρίου, συνδεόμενοι με υπόγειες καλωδιώσεις με τις αντίστοιχες αντλίες. Οι υπόλοιποι τέσσερις βρέθηκαν στον εσωτερικό χώρο των γραφείων του πρατηρίου, συνδεόμενοι με τις αντίστοιχες αντλίες μέσω καλωδιώσεων, που όδευαν έντεχνα καλυμμένες από γυψοσανίδες κατά μήκος κολωνών και ψευδοροφών του πρατηρίου, απαιτώντας πολύωρη και σοβαρή προσπάθεια για την ανακάλυψή τους. Οι μηχανισμοί αυτοί παρείχαν τη δυνατότητα αλλοίωσης των ενδείξεων των πωλούμενων ποσοτήτων στους καταναλωτές” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε