Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Aυστηρή εποπτεία στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και Υπουργείων θεσπίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Aυστηρή εποπτεία στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και Υπουργείων θεσπίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

– Καμία δυνατότητα για υπέρβαση δαπανών δεν θα έχουν ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και Υπουργεία
– Το Λογιστήριο του Κράτους αποκτά τον πλήρη έλεγχο στις δαπάνες
– Όταν εντοπίζονται αποκλίσεις στις ΔΕΚΟ θα κόβονται αποδοχές Διοικητών
– Αποκλίσεις στους ΟΤΑ θα σημαίνουν άυξηση φόρων και τελών

Αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύονται απο αυτά, των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

Σ’ αυτή προβλέπονται κανόνες παρακολούθησης ανά μήνα και ανα τρίμηνο της πορείας των εσόδων και των δαπανών των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ( και Ιδιωτικού ) Δικαίου της γενικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ καθώς και η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους του προϋπολογισμού τους. Μάλιστα στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Αυτό μεταξύ άλλων θα συνεπάγεται, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων τους απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις

Αναλυτικά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει τα ακόλουθα:

– Τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και κάθε άλλου υπουργείου ξεχωριστά έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα και προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους.

– Τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του κάθε υπουργείου των φορέων που εποπτεύει.

– Σε περίπτωση που διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% απο τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί για κάθε υπουργείο ή φορέα γενικής κυβέρνησης περικόπτεται με απόφαση του Διευθυντή Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ποσό ίσο με αυτό της απόκλισης των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, των επιχορηγήσεων ή της απόδοσης πόρων ( για φορείς της γενικής κυβέρνησης).

– Σε περίπτωση που στους εποπτευόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα διαπιστώνεται απόκλιση άνω του 10% απο τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί προηγουμένως τα παραπάνω μέτρα ο υπουργός Οικονομικών ορίζει επόπτη οικονομικών υπηρεσιών οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίζονται με απόφασή του.

– Απο 1.1/ 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων του δημοσίου για σκοπούς άλλους πλην των επενδύσεων

– Για τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους άνω του 10% αναστέλλεται επίσης η καταβολή των αμοιβών του Διοικητικού τους Συμβουλίου ώς την κάλυψη των αποκλίσεων. Εάν μάλιστα τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά τους αποκλίνουν σε ποσοστό άνω του 10%η θητεία των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του φορέα στον οποίο παρουσιάζεται η απόκλιση λήγει αυτοδίκαια.

– Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώνει απόκλιση απο τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους ενός ΟΤΑ άνω του 10% εισηγείται μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων. Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα διόρθωσης τότε υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Στην περίπτωση αυτή ο ΟΤΑ θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται : ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους, αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις, περιορισμό των δαπανών του μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές άλλες απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες, είμαστε πανέτοιμοι για το Eurogroup της Τρίτης”

Επόπτες θα ελέγχουν δαπάνες των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και Υπουργείων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε